Η αιφνίδια απώλεια 54χρονης στον Πύργο Ηλείας αναζωπυρώνει ανησυχίες για την κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα, καθώς καταγράφεται δεύτερο περιστατικό στην Δυτική Ελλάδα.
Ο γιος της εκλιπούσας περιέγραψε την ταχύτατη εξέλιξη της νόσου. “Την Παρασκευή, γυρνώντας από τον στρατό, την αγκάλιασα και ήταν καλά. Αργότερα παραπονέθηκε ότι κρυώνει,” ανέφερε. Μέσα στη νύχτα, η υγεία της επιδεινώθηκε δραματικά. “Άρχισε να τρέμει έντονα, αδυνατούσε να μιλήσει, μουρμούριζε ακατάληπτα. Ο πατέρας μου την μετέφερε επειγόντως στο νοσοκομείο, όπου και διασωληνώθηκε αμέσως,” συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί διέγνωσαν αμέσως κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα.
“Μας ενημέρωσαν για την ανάγκη μεταφοράς στην ΜΕΘ, αλλά ήδη είχαν εμφανιστεί δερματικά σημάδια. Αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα. Μέσα σε οκτώ ώρες, έφυγε από τη ζωή. Ο γιατρός μας τηλεφώνησε με τα δυσάρεστα νέα,” εξήγησε ο νεαρός άνδρας. Σύμφωνα με τους οικείους, η μόνη προηγούμενη ένδειξη ήταν ένας ελαφρύς πονόλαιμος, καθιστώντας την συγκεκριμένη μορφή μηνιγγίτιδας ακόμα πιο επικίνδυνη. Ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) ενεργοποίησε άμεσα πρωτόκολλο ιχνηλάτησης, χορηγώντας προληπτική αγωγή σε όλες τις επαφές της. Το τραγικό γεγονός ακολουθεί τον πρόσφατο θάνατο ενός 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα από την ίδια νόσο, εντείνοντας την ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.
Μηνιγγίτιδα Πύργος: “Όλα συνέβησαν μέσα σε μία ώρα”
Ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές πριν την απώλεια. “Μέσα σε μία ώρα κατέρρευσε. Ξαφνικά σταμάτησε να μιλάει, δεν ανταποκρινόταν, δεν υπήρχε καμία επικοινωνία. Τότε κατάλαβα ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, δεν έμοιαζε με γρίπη,” ανέφερε συγκινημένος. Όπως είπε, η 54χρονη είχε μόνο έναν ήπιο πονόλαιμο, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα που να προμηνύει την ραγδαία επιδείνωση. Μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης, οι αρχές κινήθηκαν ταχύτατα για να αποτρέψουν τυχόν διασπορά. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ και οι συνάδελφοί της έλαβαν χημειοπροφύλαξη.
Ο θάνατος της 54χρονης έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, και οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή. Η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη με ταχύτατη εξέλιξη και άμεση ιατρική παρέμβαση σώζει ζωές. Οι ειδικοί τονίζουν την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της προληπτικής θεραπείας, ειδικά σε περιπτώσεις ύποπτων συμπτωμάτων.
Αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα: Ενημερώνει ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής
Ο θάνατος της 54χρονης από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα έχει εγείρει προβληματισμούς σχετικά με την εξάπλωση της νόσου. Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τα αυξημένα περιστατικά μηνιγγίτιδας, τη σχέση της με λοιμώξεις του αναπνευστικού και την πρόληψη.
Η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια φαίνεται να συνδέεται με την μετα-COVID περίοδο και την συχνότερη εμφάνιση αναπνευστικών λοιμώξεων, σύμφωνα με τον καθηγητή. Η εποχικότητα αυτών των λοιμώξεων φαίνεται να επηρεάζει την εξάπλωση της νόσου, όπως δείχνουν οι πρόσφατες αναφορές κρουσμάτων.
Πώς συνδέεται η μηνιγγίτιδα με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος;
Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, με τον μηνιγγιτιδόκοκκο να εγκαθίσταται στο ρινοφάρυγγα. Ένας υγιής βλεννογόνος αποτελεί φυσικό φραγμό ενάντια στη διείσδυση βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, μια προηγηθείσα ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να αποδυναμώσει αυτό το προστατευτικό φράγμα, επιτρέποντας στα μικρόβια να εισέλθουν στο αίμα και δυνητικά στον εγκέφαλο, προκαλώντας μηνιγγίτιδα.
Παρόλο που σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (25-30%) μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του μηνιγγιτιδόκοκκου, οι σοβαρές μορφές της νόσου παραμένουν σπάνιες. Ο εμβολιασμός και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης. Ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα λοίμωξης και συμβάλλει στην μείωση της διασποράς του βακτηρίου. Η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η άμεση ιατρική παρέμβαση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή επιπλοκών.