Μαστίχα Χίου: Από τα δάκρυα του σκίνου σε βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης του νησιού

Μαστίχα Χίου: Από τα δάκρυα του σκίνου σε βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης του νησιού

Η μαστίχα Χίου φέρνει φέτος στους παραγωγούς της γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αποπληρώνει πλήρως τη σοδειά μέσα σε έναν μήνα από την τιμολόγηση. Για το 2025, η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει πάνω από 200 τόνους, κάτι που δίνει ώθηση στην τοπική οικονομία μέχρι τον Μάιο.

Νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στα μαστιχώρια

Πριν 15 χρόνια, οι μαστιχοπαραγωγοί ήταν γύρω στα 60 χρόνια. Τώρα ο μέσος όρος πέφτει κάτω από τα 40. Η μαστίχα έφερε πίσω νέους στα χωριά της νότιας Χίου, έδωσε λόγους να μείνουν οι οικογένειες.

Οι προκλήσεις μένουν στις υποδομές για να κρατηθούν όλοι εκεί μόνιμα. Η παραγωγή ανεβαίνει σταθερά. Από 90 με 150 τόνους πριν 40 χρόνια, έφτασε ρεκόρ 213 τόνους το 2021, με στόχο 250 με 300 τόνους σύντομα. Το 80% πηγαίνει εξωτερικό, σε 55 χώρες όπως ΗΠΑ, Κορέα, αραβικές αγορές και Τουρκία, όπου η Ένωση έχει θυγατρική στη Σμύρνη.

Προστασία και έρευνα πίσω από το δάκρυ του σκίνου

Η μαστίχα Χίου έχει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1997. Το 2015 μπήκε στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το 2016 πήρε μονογραφία από την European Medicines Agency ως παραδοσιακό φάρμακο για στομαχικές ενοχλήσεις και δερματικές θεραπείες.

Η Ένωση, που ξεκίνησε το 1938 με 4500 μέλη και 1700 ενεργούς παραγωγούς, διαχειρίζεται πάνω από 10.000 τετραγωνικά σε εργοστάσια. Έχει εργοστάσιο μαστίχας, εργοστάσιο τσίχλας, θερμοκήπιο και Κέντρο Έρευνας. Μέσω της Mediterra, το δίκτυο mastihashop κάνει τζίρο 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Επενδύει σε έρευνες για νέες χρήσεις της μαστίχας, από φάρμακα μέχρι καλλυντικά και τρόφιμα. Το μαστιχόδεντρο δίνει ρητίνη μόνο στο μικροκλίμα της νότιας Χίου, κάτι μοναδικό παγκοσμίως. Αυτό κρατάει την οικονομία του νησιού δυνατή, με τη μαστίχα να γίνεται πηγή ζωής για τα χωριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ