Λούνα παρκ στην Ελλάδα: Λειτουργούν μόνο 3 νόμιμα
Η πρόσφατη τραγωδία με τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, τον περασμένο Αύγουστο, έχει αναδείξει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των λούνα πάρκ στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, μόλις τρία λούνα παρκ λειτουργούν κανονικά, ένα στην Αθήνα και δύο σε άλλες περιοχές της χώρας. Η πλειοψηφία των πάρκων είναι χωρίς νόμιμες άδειες, κάτι που απαγορεύει την είσοδο σε επισκέπτες. Η ανάκληση των αδειών ήρθε μετά από έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία αποκάλυψε ότι η εταιρεία που πιστοποιούσε τα παιχνίδια στα λούνα παρκ ήταν η ίδια που είχε αναλάβει τη πιστοποίηση του λούνα παρκ όπου σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό του Γιάννη, όπως ανέφερε το MEGA.
Ανασφάλεια και παράνομες πρακτικές
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η εν λόγω εταιρεία είχε αλλάξει προσωπικό προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους, παρέχοντας ψευδείς πιστοποιήσεις ότι οι εγκαταστάσεις και τα παιχνίδια ήταν ασφαλή. Οι υπάλληλοι της επιχείρησης πρόσφεραν ιδιωτικά παραστατικά που δεν ανταγωνίζονταν την κανονιστική διαδικασία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα λούνα πάρκ χρειάζονταν σημαντική συντήρηση. Επιπλέον, η ίδια εταιρεία πιστοποιούσε και παιδότοπους.
Ο πατέρας του αδικοχαμένου Γιάννη εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, αναφέροντας ότι από την ημέρα του θανάτου του γιου του, προσπαθεί να δώσει φως στο ζήτημα. «Η τραγωδία αυτή αποκάλυψε την επικίνδυνη κατάσταση των λούνα παρκ, 61 ημέρες μετά τον θάνατο του παιδιού μας. Οι αρμόδιοι αρχίζουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» δήλωσε. «Η Πολιτεία και οι τοπικές αρχές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες για την παράνομη λειτουργία των πάρκων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά την ανάκληση αδειών».
«Η δικαιοσύνη δεν προχωρά όσο γρήγορα θα έπρεπε και αυτή τη στιγμή η υπόθεσή μας βρίσκεται στον ανακριτή. Ο Δήμος Κασσάνδρας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Εμάς μας κλείνουν στο σπίτι μας», κατέληξε ο πατέρας του 19χρονου με συναισθηματική φόρτιση.