«Lesvos Ouzo Fest 2024»: Η απόλυτη γιορτή του ούζου στη Μυτιλήνη

«Lesvos Ouzo Fest 2024»: Η απόλυτη γιορτή του ούζου στη Μυτιλήνη

Ξεκίνησε την Παρασκευή 21 Ιουνίου στη Μυτιλήνη το εντυπωσιακό «Lesvos Ouzo Fest 2024», η μεγάλη γιορτή του ούζου! Η γιορτή λαμβάνει χώρα στην όμορφη πλατεία δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τις 9 το βράδυ. Και το Σάββατο 29 Ιουνίου θα μεταφερθεί στο Πλωμάρι, επίσης στις 9 το βράδυ. Το «Lesvos Ouzo Fest 2024» υλοποιείται από τον Σύνδεσμο Ποτοποιών Αποσταγματοποιών Λέσβου σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης και το Επιμελητήριο Λέσβου, με την υποστήριξη του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «Ασπίδα».

μπλε τραπέζι με λευκή καρέκλα κοντά σε ύδατα

Με μέτρο!

Όπως κάθε αλκοολούχο ποτό, έτσι και το ούζο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Το ένα ποτηράκι ούζο έχει περίπου 150 θερμίδες, αλλά ευεργετεί την υγεία με τα συστατικά του. Ο γλυκάνισος βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση, καθώς διαστέλλει τα αγγεία. Τα τερπένια έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ορισμένα είδη καρκίνου.

shot 1487332 1920

Η παραγωγή του ούζου ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα, με τις βασικές πόλεις να είναι η Καλαμάτα και ο Τύρναβος. Αρχικά ονομαζόταν «τσίπουρο μεταβρασμένο», αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικό ποτό που ζητήθηκε ακόμα και από το εξωτερικό. Η μεταφορά των προϊόντων προς το εξωτερικό είχε τόσο μεγάλη ζήτηση που σε κάποια κιβώτια γράφτηκε «USO MASSALIA» για τη Μασσαλία. Έτσι διαμορφώθηκε το σημερινό ούζο, το οποίο συνήθως συνοδεύεται με θαλασσινούς μεζέδες.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ