Κτηνοτροφία: Αριθμός Αιγοπροβάτων που Χάθηκαν από Πανώλη και Ευλογιά

Κτηνοτροφία: Αριθμός Αιγοπροβάτων που Χάθηκαν από Πανώλη και Ευλογιά

Η κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία έχει επηρεαστεί σοβαρά από ακραία καιρικά φαινόμενα και ασθένειες που πλήττουν τα ζώα. Οι κτηνοτρόφοι αναμένουν την καταβολή αποζημιώσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς οι απώλειες τους είναι σημαντικές. Κατά τους τελευταίους 14 μήνες, η ελληνική κτηνοτροφία έχει χάσει περίπου 158.000 αιγοπρόβατα. Από αυτά, τα 90.000 χάθηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel, ενώ 38.056 χάθηκαν λόγω πανώλης και περισσότερα από 30.000 πρόβατα θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς. Οι εστίες των νοσημάτων, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, φτάνουν τις 168 σε 13 Νομούς, μεταξύ των οποίων είναι οι Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Φωκίδα, Εύβοια, Λέσβος και Κορινθία.

white land animal

Απαραίτητες διαδικασίες θανάτωσης για τον έλεγχο της νόσου

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ζωονόσοι αυτές δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο και η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να συνεχίζεται κανονικά. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και για τον λόγο αυτό εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός περί θανατώσεων κοπαδιών, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση», δήλωσαν στελέχη του ΥΠΑΑΤ. Γίνεται ξεκάθαρο ότι η ευθύνη για τη λειτουργία χώρων υγειονομικής ταφής ανήκει στους Δημάρχους των αντίστοιχων περιοχών. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση και ανάλογα προχωρά σε πρόσθετα μέτρα. Κτηνίατροι που εργάζονται στο πεδίο υπογραμμίζουν τη σημασία της άμεσης θανάτωσης και ταφής προσβεβλημένων ζώων, κυρίως σε περιπτώσεις ευλογιάς και πανώλης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διάδοσης των νοσημάτων.

Αυτή τη δύσκολη περίοδο, κτηνοτρόφοι και τεχνικοί από το ΥΠΑΑΤ και τις αντίστοιχες Διευθύνσεις ΔΑΟΚ εργάζονται συνεχώς για την καταπολέμηση της νόσου. Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τις γαλακτοβιομηχανίες για την τήρηση των προτύπων βιοασφάλειας. Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν γίνει προτάσεις για τη διαχείριση της ζωονόσου, όμως ορισμένες στερούνται βάσης και μπορεί να βλάψουν τη κτηνοτροφία και τα προϊόντα της. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι προτάσεις ορισμένων συνδικαλιστών να υιοθετηθούν μοντέλα εφαρμογής που έχουν αποτύχει σε χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία.

Αποζημιώσεις για τους πληγέντες κτηνοτρόφους

Η διαδικασία αποζημίωσης για τα ζώα που χάθηκαν λόγω πανώλης και ευλογιάς ανήκει στις περιφέρειες. Το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στις πληρωμές μόλις παραληφθούν οι λίστες με τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν και τα ζώα που έχασαν. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, διαθέτει ήδη τα απαραίτητα χρήματα και η ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις, που ανέρχονται σε 250 ευρώ ανά καθαρόαιμο ζώο και 220 ευρώ για ημίαιμα, έχει ήδη δημοσιευθεί. Προηγουμένως, οι αποζημιώσεις ήταν 86 ευρώ για καθαρόαιμα και 150 ευρώ μετά την κακοκαιρία Daniel.

herd of sheep on green grass field during daytime

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ