Έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από την ημέρα που μία ανθρώπινη σορός σε προχωρημένη αποσύνθεση εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Καρτερού, ανήκοντας πιθανώς σε έναν νεαρό άνδρα. Παρά τις προσπάθειες των Αρχών, η ταυτότητα του πτώματος παραμένει αδιευκρίνιστη, δημιουργώντας ένα θρίλερ γύρω από την υπόθεση. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε περιλάμβανε την ανακατασκευή του προσώπου του άτυχου άνδρα, σε συνεργασία με το Face Lab του John Moores University of Liverpool. Οι ειδικοί εκφράζουν την πεποίθηση ότι η τελική εικόνα αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια την εξωτερική εμφάνιση του νεαρού ενώ ήταν ζωντανός. Η είδηση αυτή αποκαλύπτεται από το Cretalive.gr, καθώς η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας στοχεύει στην αναγνώριση του προσώπου από κάποιον που ίσως γνωρίζει τον άγνωστο.
Η διαδικασία ανακατασκευής του προσώπου του άνδρα
Ας δούμε πώς προχώρησε η διαδικασία έρευνας. Ο νεκρός εξετάστηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας από την Αν. Καθηγήτρια, Έλενα Κρανιώτη, και την ειδικευόμενη Δέσποινα Φλουρή. Υποβλήθηκε σε ολόσωμη μεταθανάτια αξονική τομογραφία και πλήρη ανθρωπολογική εξέταση για την εκτίμηση του βιολογικού του προφίλ (φύλο, ηλικία, ύψος). Ο άνδρας εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 25-35 ετών και έχει ύψος περίπου 1,74-1,76 μ. εκ των οποίων συμπεραίνουμε ότι η σορός παρέμεινε στο νερό για 3-4 μήνες, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Δεδομένης της προχωρημένης αποσύνθεσης, δεν ήταν εφικτή η οπτική αναγνώριση, όπως και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ένα δείγμα οστού ελήφθη για ανάλυση DNA, και οι έρευνες για τη σύγκριση με πιθανά αγνοούμενα άτομα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Απουσία δήλωσης εξαφάνισης στην Κρήτη
Μέχρι στιγμής, στην Κρήτη δεν υπάρχει δήλωση εξαφάνισης που να ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του νεαρού άνδρα. Υπάρχει η πιθανότητα η σορός να προήλθε από άλλο σημείο εκτός του νησιού. Κάποια στοιχεία είχαν εξεταστεί αναφορικά με έναν αγνοούμενο από την Αττική, όμως η ταυτοποίηση δεν επιβεβαιώθηκε. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα επανεξέτασης των δεδομένων. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία ταυτοποίησης, η ανακατασκευή του προσώπου περιλαμβάνει μετρικά και μορφολογικά δεδομένα από το κρανίο, που αποκτήθηκαν μέσω αξονικής τομογραφίας. Σημαντικές πληροφορίες όπως το χρώμα και το μήκος των μαλλιών, καθώς και τα ρούχα που φορούσε, ενσωματώνονται στην τελική εικόνα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανακατασκευή προσώπου (craniofacial approximation) είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη διαδικασία στην Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία και μπορεί να έχει κρίσιμη σημασία, όχι μόνο για τις Αρχές αλλά και για τους πολίτες που αναζητούν κάποιον αγαπημένο τους.