«Κεντρική Οδός»: Ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας-Ε65 με μήκος 181 χλμ.

«Κεντρική Οδός»: Ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας-Ε65 με μήκος 181 χλμ.

Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας-Ε65, μήκους 181,5 χιλιόμετρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί ένα σημαντικό έργο για τη χώρα μας. Η εν λόγω κατασκευή συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ενσωματώνεται στα Διεθνή Δίκτυα Μεταφορών. Η κοινοπραξία Κεντρική Οδός ανακοίνωσε ότι οι εργασίες στο νότιο και βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Πρόοδος στο Βόρειο Τμήμα

Το βόρειο τμήμα του Ε65 έχει μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. Ευρώ. Η γενική κατασκευαστική πρόοδος βρίσκεται στο 39,81%. Στο τμήμα αυτό έχουν κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυο ομβρίων, χωματουργικά και μικρά τεχνικά έργα. Ο αυτοκινητόδρομος κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Η νέα χάραξη βελτιώνει τις συνθήκες ασφάλειας, μειώνει το κόστος κατασκευής και βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Βόρειου Τμήματος

Το βόρειο τμήμα περιλαμβάνει 2 σήραγγες, 23 γέφυρες, 14 άνω και 40 κάτω διαβάσεις, 3 αμφίπλευρους χώρους στάθμευσης και ανάπαυσης, 89 κιβωτοειδείς οχετούς και διαβάσεις πανίδας, 6 ανισόπεδους κόμβους, 2 σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, 1 μετωπικό σταθμό διοδίων και 2 πλευρικούς σταθμούς διοδίων, 2 κέντρα ελέγχου και συντήρησης, 1 κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας και 1 κέντρο ελέγχου σηράγγων. Η συνολική πρόοδος κατασκευής του βορείου τμήματος ανέρχεται στο 39,81%.

Με την ολοκλήρωσή του, το βόρειο τμήμα θα συνδεθεί στον ανισόπεδο κόμβο Τρικάλων με το μεσαίο τμήμα του Ε65 Ξυνιάδα – Τρίκαλα. Αυτός ο αυτοκινητόδρομος, μήκους περίπου 80 χλμ., έχει βελτιώσει σημαντικά τις μετακινήσεις από Αθήνα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας. Η διάρκεια του ταξιδιού προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει μειωθεί περισσότερο από 30 λεπτά.

Πρόοδος στο Νότιο Τμήμα

Στην Ξυνιάδα και τον ομώνυμο κόμβο ενώνεται το νότιο τμήμα του Ε65. Ολοκληρώνεται σχεδόν στο σύνολό του, με πρόοδο κοντά στο 98%. Το νότιο τμήμα περιλαμβάνει 1 αμφίπλευρη σήραγγα, 9 γέφυρες, 4 κάτω διαβάσεις, 1 αμφίπλευρο χώρο στάθμευσης και ανάπαυσης, 72 κιβωτοειδείς οχετούς, 9 διαβάσεις πανίδας, 3 ανισόπεδους κόμβους, 1 σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, 1 μετωπικό σταθμό διοδίων και ένα κέντρο ελέγχου και συντήρησης. Η συνολική πρόοδος κατασκευής του νοτίου τμήματος ανέρχεται σχεδόν στο 98%.

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 αναμένεται να συμβάλλει ριζικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, με τουριστικούς προορισμούς να γίνονται προσβάσιμοι με ασφάλεια. Η επιρροή στις μεταφορές θα είναι σημαντική, με το ταξίδι από Λαμία έως και την Εγνατία Οδό να μειώνεται κατά 1 ώρα και 45 λεπτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ