Το 2023, τουλάχιστον 85.000 γυναίκες φέρονται να δολοφονήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους δράστες συχνά να είναι σύντροφοι, συγγενείς ή οικείοι τους.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΟΗΕ, οι γυναίκες που χάθηκαν σε φόνους από πρόθεση αποτελούν μια ανησυχητική στατιστική, επισημαίνοντας την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα κατά της βίας κατά των γυναικών. Το μερίδιο των γυναικών που δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή μέλη της οικογένειάς τους ανέρχεται στο 60%. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ότι το σπίτι μπορεί να είναι ο πιο επικίνδυνος χώρος για τις γυναίκες, με 140 γυναίκες να γίνονται θύματα δολοφονίας καθημερινά, δηλαδή μία κάθε 10 λεπτά.
Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα, πλήττοντας όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες. Ιδιαίτερα οι περιοχές της Καραϊβικής, της Κεντρικής Αμερικής και της Αφρικής βρίσκονται στη χειρότερη θέση, με τους δείκτες γυναικοκτονιών πιο υψηλούς από την Ασία.
Στην Αμερική και την Ευρώπη, οι περισσότερες γυναικοκτονίες διαπράττονται από συντρόφους, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου, οι δράστες είναι συχνά συγγενείς πρώτου βαθμού. Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλά από τα θύματα είχαν προηγουμένως ενημερώσει για τις κακοποιητικές σχέσεις τους, υποδεικνύοντας ότι οι φόνες αυτοί θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με πιο αυστηρές νομικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC), από το 2010 οι δείκτες γυναικοκτονιών παραμένουν σε στασιμότητα ή υποχωρούν ελάχιστα, επισημαίνοντας την βαθιά ριζωμένη αυτή μορφή βίας στην κοινωνία μας. Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της βίας, οι αριθμοί παραμένουν ανησυχητικοί και η Σίμα Μπαχούς, διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ Γυναίκες, καλεί για πιο αυστηρές νομικές δράσεις και αποτελεσματική συλλογή δεδομένων.