Νέες προγνώσεις για τον καιρό στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες έδωσε στη δημοσιότητα ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, βασικό χαρακτηριστικό της τρέχουσας εβδομάδας θα είναι το έντονο ψύχος, με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα, συγκεκριμένα 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου, από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Συνολικά, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 6 έως 8 βαθμούς σε σχέση με τις τρέχουσες θερμοκρασίες που επικρατούν.
Ιδιαίτερα για την Αθήνα και την Αττική, η πρόβλεψη καιρού δείχνει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αναμένεται να παραμείνουν σε μονοψήφιο νούμερο από την Τετάρτη έως και την Κυριακή, για να ακολουθήσει σταδιακή άνοδος. Σχετικά με τις πιθανές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, ο Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει ότι από την Πέμπτη και έπειτα τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένης έκτασης. Επιπλέον, θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, με ένταση που θα φτάνει τα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο πέλαγος, επηρεάζοντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τη ναυσιπλοΐα.
Στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές, με πιθανότητα για χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κατά τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, οι οποίες κατά τόπους θα αυξηθούν και ενδέχεται να προκαλέσουν παροδικές βροχές, κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας Ελλάδας, ενώ υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν πρόσκαιρα και χαμηλότερα υψόμετρα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με πιθανό σχηματισμό παγετού.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, φτάνοντας τοπικά τα 6 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στις κεντρικές και βόρειες περιοχές. Στα βόρεια ηπειρωτικά και το βορειοανατολικό Αιγαίο, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 7 και 9 βαθμών Κελσίου, ενώ στα δυτικά και τη νότια νησιωτική χώρα θα φτάσουν τους 16-18°C. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 10 και 14 βαθμών Κελσίου, με τοπικά υψηλότερες τιμές στα νότια. Παγετός αναμένεται να σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, δημιουργώντας προβλήματα στις καλλιέργειες και στις μετακινήσεις.
🥶🥶🥶 ΞΕΡΟΒΟΡΙ ΚΑΙ ΚΡΥΟ
✅Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της εβδομάδας στη χώρα μας θα είναι η επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών κατά 3 έως και 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα .
✅ Μεσοσταθμικά η μέγιστη θερμοκρασία θα πέσει κατά 6 με 8 βαθμούς σε σχέση με τις σημερινές… pic.twitter.com/80uEAgpAmZ— Theodoros Kolydas (@KolydasT) February 17, 2025
Πρόγνωση καιρού έως την Παρασκευή
Την Τετάρτη, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Κρήτη, καθώς και σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας και του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-7 μποφόρ, με ριπές που ενδέχεται να φτάσουν τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια, ενώ παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Την Πέμπτη, βροχές αναμένονται κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Την Παρασκευή, τοπικές βροχές θα συνεχιστούν κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, καθώς και σε μέρη των Σποράδων, της Εύβοιας και της Κρήτης. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι με ένταση 4-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.