Κατά τις ημέρες του τετραημέρου για την Καθαρά Δευτέρα, η Ελληνική Αστυνομία έστησε εντατικούς ελέγχους στους δρόμους. Οι παραβάσεις έφτασαν τις 16.274, με το 21% να αφορά υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση υπό αλκοόλ. Πάνω από 73.000 οχήματα πέρασαν από τα χέρια των τροχονόμων.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Από την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2026, 1.973 συνεργεία βάλθηκαν να ελέγξουν την τροχαία. Έτσι, 3.062 οδηγοί τιμωρήθηκαν για ταχύτητα πέρα από τα όρια, ενώ 502 έπεσαν θύματα αλκοτέστ λόγω αλκοόλ. Οι δύο αυτές κατηγορίες μαζί κάλυψαν σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των παραβάσεων.
Παραβάσεις: η εικόνα από τους δρόμους
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας έπιασε 498 περιπτώσεις, ενώ 421 οδηγοί δεν φορούσαν κράνος. Άλλοι 388 οδηγούσαν χωρίς άδεια, και 309 έπεσαν για έλλειψη ΚΤΕΟ. Παραβίαση κόκκινου φωτοσήμανου μέτρησε 157 φορές.
Συνεχίζοντας, 103 έγιναν για παράξενους ελιγμούς, 100 για κίνηση αντίθετα, και 92 για χρήση κινητού. Αντικανονικό προσπέρασμα στις 63, φθαρμένα λάστιχα στα 36, και παραβίαση προτεραιότητας στα 30. Μόλις 28 πήγαν για αριστερή λωρίδα, 6 για λωρίδα έκτακτης ανάγκης, και 5 για παιδικά καθίσματα.
«το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων από και προς τα αστικά κέντρα κατά τον εορτασμό των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, ενίσχυσε τις τροχονομικές δράσεις με στόχο την προστασία και την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων. Βασική προτεραιότητα των Υπηρεσιών Τροχαίας αποτέλεσε η πρόληψη και αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων, μέσω της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλέγματος μέτρων οδικής ασφάλειας, καθώς και η διευκόλυνσης της οδικής κυκλοφορίας».
Πάνω από 10.000 άλλες παραβάσεις συμπλήρωσαν το σύνολο. Οι έλεγχοι εστίασαν σε ό,τι κρύβει κίνδυνο. «πραγματοποιήθηκαν εντατικοί και στοχευμένοι έλεγχοι, με έμφαση σε επικίνδυνες και αντικοινωνικές παραβάσεις, που συνδέοντα άμεσα με την πρόκληση σοβαρών ή θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, το αντικανονικό προσπέρασμα, η παραβίαση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) κ.α». Η Αστυνομία λέει ότι θα συνεχίσει έτσι, για να κρατήσει τους δρόμους ασφαλείς.



