Η Σοφία Βέμπο: Η γυναίκα που έμοιαζε να ενώνει ολόκληρο έθνος

Η Σοφία Βέμπο: Η γυναίκα που έμοιαζε να ενώνει ολόκληρο έθνος

Η Σοφία Βέμπο, γεννημένη με το όνομα Σοφία Μπέμπου, ήταν μια τραγουδίστρια που γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και αργότερα στο Βόλο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ενώ οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες. Ξεκίνησε την καριέρα της τυχαία το 1930, τραγουδώντας σε ένα ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Αργότερα, το 1933 συμμετείχε στην επιθεώρηση “Παπαγάλος 1933” με την πρόσληψη του θεατρικού επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο “Κεντρικόν” της Αθήνας.

Στην ίδια περίοδο, υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την εταιρεία δισκογραφίας Columbia και η φήμη της δεν άργησε να έρθει χάρη στην ξεχωριστή χαμηλή φωνή της. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1940, έπαιξε τραγούδια πατριωτικού και σατιρικού περιεχομένου για τους ελληνικούς στρατιώτες στο μέτωπο, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσαρμόστηκαν στα γεγονότα του πολέμου. Όταν οι ναζί εισέβαλαν στην Αθήνα, εκδιώχθηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε να τραγουδά για τις ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις εκεί. Έγινε σύμβολο του έθνους, ταυτίζοντας το όνομά της με την αλβανική επική ποίηση, και χαρακτηρίστηκε ως η “Τραγουδίστρια της Νίκης”.

Το 1949 ίδρυσε το δικό της θέατρο στο Μεταξουργείο

Σε μια εποχή όπου τα θέατρα έκλειναν και επικεντρώνονταν στον κινηματογράφο, η Βέμπο προσέφερε ένα νέο χώρο για επιθεωρήσεις, ανεβάζοντας έργα που διατήρησαν τη ζωντανή την παράδοση της λαϊκής σατιρικής παράστασης και εισήγαγαν τους μεγάλους κωμικούς μας. Ταυτόχρονα, άνοιξε τον δρόμο για μια νέα εποχή στο ελληνικό τραγούδι, προωθώντας το “αρχοντορεμπέτικο”. Καθ’ όλα αυτά τα χρόνια, η Σοφία Βέμπο διατηρούσε σχέση με τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1957.

“Στέλλα”, “Στουρνάρα 288”

Το 1959, πρωταγωνίστησε στην ταινία “Στουρνάρα 288”, υποδυόμενη μια διάσημη τραγουδίστρια που είχε ξεχαστεί από τους θαυμαστές της και εργαζόταν ως καθηγήτρια πιάνου. Προηγήθηκαν οι συμμετοχές της το 1955 στην κλασική θεατρική παράσταση “Στέλλα” και το 1938 στην ταινία “Προσφυγοπούλα”, όπου έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, η Σοφία Βέμπο άρχισε να μειώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αποχώρησε οριστικά από τη σκηνή. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1967-1974, συμμετείχε στον αγώνα για την αντιδικτατορική τυραννία. Τη νύχτα της επανάστασης του Πολυτεχνείου, άνοιξε το σπίτι της για να κρύψει φοιτητές, αρνούμενη να τους παραδώσει όταν η αστυνομία χτύπησε την πόρτα της.

Πέθανε στις 11 Μαρτίου 1978 και η κηδεία της εξελίχθηκε σε μια μαζική συγκέντρωση ανθρώπων.

Πηγή: sansimera.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ