Γιατί τηρούμε νηστεία με ελιές και όχι με λάδι: Οι κανόνες της Εκκλησίας

Γιατί τηρούμε νηστεία με ελιές και όχι με λάδι: Οι κανόνες της Εκκλησίας

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί, κατά τη διάρκεια των νηστειών, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή, επιτρέπεται η κατανάλωση ελιών αλλά όχι λαδιού. Σύμφωνα με την Εκκλησία, η αληθινή νηστεία προβλέπει την πλήρη αποχή από τροφή ή την ξηροφαγία. Ωστόσο, για ανθρωπιστικούς λόγους, επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα, όπως καρπών της γης, όσπριων, μαλακών και οστρακοειδών, ώστε όσοι επιθυμούν να νηστεύσουν να μπορούν. Σύμφωνα με τον ίδιο κανόνα, οι ελιές θεωρούνται νηστίσιμη τροφή, ενώ το λάδι απαγορεύεται κυρίως λόγω της επεξεργασίας του και της χρήσης του στις μαγειρικές συνταγές.

Κατά τον καθηγητή Λειτουργικής, Ιωάννη Φουντούλη, η πλήρης αποχή από τροφή ή ξηροφαγία ήταν παλαιότερα η πρακτική στις νηστείες. Με τον καιρό, λόγω δυσκολιών ζωής, επινοήθηκαν ευκολίες που επιτρέπουν σε όλους τους πιστούς να νηστεύουν. Έτσι, ελιές τρώγονται ως καρπός και όχι λάδι ενώ αυγοτάραχα αντικαθίστανται τα ψάρια. Αυτό αποτελεί εξέλιξη των πρακτικών της νηστείας από την αρχαία εποχή όπου μόνο νερό και ψωμί καταναλωνόταν μετά την ενάτη ώρα των νηστησίμων ημερών.

Οι κανόνες της Εκκλησίας στοχεύουν στην προώθηση της νηστείας και στην πνευματική ενδυνάμωση των πιστών, χωρίς να αποτελούν σκοπό την αυστηρή απαγόρευση ορισμένων τροφών. Η συμμόρφωση στους κανόνες αυτούς συνδέεται με την προσπάθεια για εσωτερική αγωγή και την αποφυγή κριτικής προς την Εκκλησία για τα νηστίσιμα φαγητά.

Πηγή: newsbomb

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ