Γενί Τζαμί – Θεσσαλονίκη: Άνοιξε για προσευχή το ιστορικό μνημείο

Γενί Τζαμί – Θεσσαλονίκη: Άνοιξε για προσευχή το ιστορικό μνημείο

Το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη άνοιξε για το Ραμαζάνι με την πρώτη προσευχή να ξεκινά σήμερα στις 07:30 το πρωί στα αραβικά.

Μετά από 102 χρόνια, οι μουσουλμάνοι έχουν πρόσβαση στο μνημείο προκειμένου να πραγματοποιήσουν την προσευχή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου. Η τελετουργία πραγματοποιείται στα αραβικά και ελληνικά, με την επιλογή του ιμάμη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Ο ιμάμης που ορίστηκε είναι ο Ταχά Αμπντελγκαλίλ, Έλληνας πολίτης εγγονός Αιγύπτιου και μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.

Ιστορία του Γενί Τζαμί

Το Γενί Τζαμί είναι σημαντικό μνημείο στην πόλη, χτισμένο το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Με δυο ορόφους και μουσουλμανική αισθητική, χρησιμοποιήθηκε αρχικά από εξισλαμισμένους Εβραίους. Μετά από την ανταλλαγή του 1923-1924 λειτούργησε ως προσφυγικός καταυλισμός και αρχαιολογικό μουσείο μέχρι το 1963.

Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του ανά τους αιώνες. Σήμερα, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ