Φωτογραφία του Αχιλλέα Χήρα: Ο φωτορεπόρτερ που κατέκτησε το Βραβείο Αριστείας Δημοσιογραφίας το 2024

Φωτογραφία του Αχιλλέα Χήρα: Ο φωτορεπόρτερ που κατέκτησε το Βραβείο Αριστείας Δημοσιογραφίας το 2024

Μια συγκλονιστική φωτογραφία απεικονίζει την αγωνία ενός μαυροφορεμένου άνδρα, ενώ η σιωπή μιας νεαρής κοπέλας στο πλάνο την κάνει ακόμη πιο δραματική. Στη συγκεκριμένη εικόνα, ο θείος και η σύζυγος του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, αποχαιρετούν για πάντα τον αγαπημένο τους, ο οποίος είχε τραυματιστεί θανάσιμα από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια μιας καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, μόλις 24 ώρες πριν την κηδεία του.

Τη συγκεκριμένη στιγμή απαθανάτισε ο φωτογράφος Αχιλλέας Χήρας, εργαζόμενος για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της κηδείας τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτή η φωτογραφία αναδείχθηκε αξιολογότερη στην κατηγορία Φωτορεπορτάζ, κερδίζοντας το Βραβείο Αριστείας Δημοσιογραφίας το 2024.

Ο Αχιλλέας Χήρας ήταν ο μοναδικός νικητής από την Ελλάδα

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, που διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος EQUIROM (Equality and Freedom from Discrimination for Roma) και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν γύρω από την “Ηθική αναφορά για τους Ρομά και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του αντιτσιγγανισμού μέσω των ΜΜΕ”. Ο Αχιλλέας Χήρας αποφάσισε να στείλει αυτήν τη συγκεκριμένη φωτογραφία για να δώσει φωνή στην αδικία και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι.

Οι φωτογραφίες που διεκδίκησαν το Βραβείο Φωτορεπορτάζ κρίθηκαν βάσει της δημιουργικότητάς τους, της αισθητικής, της αυθεντικότητας τους και του αντίκτυπό τους στις συναισθηματικές αντιδράσεις του κοινού. Ο Αχιλλέας Χήρας εκφράζει χαρά που η φωτογραφία του δημιούργησε διάλογο για το πρόβλημα της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, υπενθυμίζοντας τη σημασία της αλλαγής αντιλήψεων.

Οι κατηγορίες των Βραβείων Αριστείας Δημοσιογραφίας περιλάμβαναν το Βραβείο Φωτορεπορτάζ, Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, Καλύτερης Συνέντευξης, Topical Concern, καθώς και το Ειδικό Βραβείο Νέων Δημοσιογράφων. Να σημειωθεί ότι ο Αχιλλέας Χήρας ήταν ο μοναδικός νικητής από την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ