Φοιτητές χωρίς τέλος: Το 2025 φέρνει νέο γύρο διαγραφών

Φοιτητές χωρίς τέλος: Το 2025 φέρνει νέο γύρο διαγραφών

Η Δύσκολη Εξίσωση των Αιωνίων Φοιτητών: Διαγραφές 2025

Μετά από τρία χρόνια από την ψήφο του νόμου Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση, το ζήτημα των «αιωνίων» φοιτητών επανέρχεται στην επικαιρότητα. Από τον ερχόμενο Αύγουστο, τα πανεπιστήμια καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο στην πράξη, προχωρώντας σε διαγραφές φοιτητών που υπερβαίνουν το επιτρεπτό χρονικό όριο φοίτησης. Στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, οι ακαδημαϊκοί ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες προς το Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας αλλαγές που να συμπεριλαμβάνουν φοιτητές κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους. Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαίωσε την υποχρέωση εφαρμογής του νόμου και ζήτησε λεπτομερή στοιχεία για να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Πανεπιστήμια

Ποιες είναι οι Διατάξεις του Νόμου;

Ο νόμος Κεραμέως (ν. 4957/2022) θέτει συγκεκριμένα όρια φοίτησης: για προγράμματα σπουδών τεσσάρων ετών, το ανώτατο περιθώριο είναι έξι χρόνια, ενώ για πενταετή προγράμματα είναι οκτώ χρόνια. Μετά την παρέλευση αυτού του χρόνου, οι φοιτητές διαγράφονται. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις για περιπτώσεις σοβαρών υγειονομικών προβλημάτων ή φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Επίσης, επιτρέπεται η μερική φοίτηση, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρατείνουν το χρόνο σπουδών τους.

Οι πρυτάνεις είναι ανήσυχοι ότι η αυστηρή εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε «οριζόντιες» διαγραφές φοιτητών, παραβλέποντας τις ειδικές περιστάσεις κάθε περίπτωση. Ζήτησαν μεταβατικές ρυθμίσεις για φοιτητές που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρότεινε να περιληφθούν στο πλαίσιο των εξαιρέσεων και φοιτητές με βιοποριστικές δυσκολίες ή άλλες αντικειμενικές προκλήσεις.

Προς το παρόν, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του νόμου. Το θέμα θα επαναξιολογηθεί στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα λάβει χώρα τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστούν νέα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών που επηρεάζονται από τη νομοθεσία.

Πανεπιστήμιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ