Δύο σημαντικές εκδηλώσεις για το κλίμα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και να εμπλακούν οι πολίτες στην προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική δικαιοσύνη. Οι εκδηλώσεις έγιναν στη Λίμνη Κορώνεια στις 18 Ιουλίου και στη Λίμνη Κερκίνη στις 19 Ιουλίου, συγκεντρώνοντας τοπικές κοινότητες, οργανώσεις και ειδικούς για το κλίμα, μέσω διαδραστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν άτομα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ευρωπαϊκοί θεσμοί, επιστήμονες και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίοι είναι Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα. Συμμετείχαν σε ανοιχτές συζητήσεις με πολίτες και μέλη των τοπικών κοινωνιών για να ενημερώσουν και να προτρέψουν σε μια πιο συλλογική δράση για το μέλλον.
Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το έχει σκοπό να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών και των οργανώσεων στη δράση για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα. Στην Ελλάδα, συνεργάζονται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό INZEB (Initializing Energy Balance Towards Zero), που είναι ο Συντονιστής εδώ. Μέσω αυτών των δράσεων, ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και να κινητοποιηθούν πολίτες και οργανισμοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών και την πράσινη μετάβαση.
Κλιματικός Διάλογος «Περπάτησε – Μάθε – Δράσε» στη Λίμνη Κορώνεια
Στις 18 Ιουλίου, στον Άγιο Βασίλειο, στη Λίμνη Κορώνεια, ο Κλιματικός Διάλογος «Περπάτησε – Μάθε – Δράσε» προσκάλεσε πολίτες να κάνουν μια βόλτα γύρω από τη λίμνη και να δουν από κοντά την οικολογική κατάσταση της περιοχής. Παρόντες ήταν και οι Πρεσβευτές του Συμφώνου της Ε.Ε. για το Κλίμα, Κατερίνα Μπακούση και Δημήτρης Συμεωνίδης, οι οποίοι ήθελαν να εκπαιδεύσουν τους πολίτες για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λίμνη Κορώνεια και να τους ενθαρρύνουν να συμμετέχουν ενεργά στην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών εξελίξεων.
Όπως είπε η κα Μπακούση, «η ενδυνάμωση των πολιτών για να παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με το κλίμα είναι κρίσιμη, ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση. Αυτό βοηθά στην ευαισθητοποίηση, καθοδηγεί τις αποφάσεις και υποστηρίζει την έρευνα μέσω εκπαίδευσης και τεχνολογίας, προωθώντας τη βιωσιμότητα».
Από την άλλη, ο κ. Συμεωνίδης ανέφερε ότι «κάθε κοινότητα έχει τις δικές της προκλήσεις από την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό, γενικές πολιτικές μπορεί να κάνουν κακό. Χρειάζονται στοχευμένες και ευέλικτες πολιτικές με τη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων».
Περίπατος και Συζήτηση για την Κλιματική Δικαιοσύνη, στη Λίμνη Κερκίνη
Στις 19 Ιουλίου, στο Καφέ Ερωδιός του Ξενοδοχείου Λιθότοπος, έγινε η εκδήλωση «Περίπατος και Συζήτηση για την Κλιματική Δικαιοσύνη». Εκεί, συζητήθηκε η σύνδεση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και ανθρώπινων, ζωικών και φυσικών δικαιωμάτων. Οι Πρεσβευτές Ζωής Αλιόζη, Γιώργος Χαραλαμπίδης και Νίκος Αποστολίδης συμμετείχαν σε σχετικές συζητήσεις για την προστασία των οικοσυστημάτων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι «οι τοπικές αρχές μπορούν να παίξουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει η κλιματική αλλαγή».
Μιλώντας για την Κλιματική Δικαιοσύνη, η Δρ. Αλιόζη ανέφερε ότι «η κλιματική δικαιοσύνη είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων, ανθρώπων, ζώων και της φύσης. Ενώ η Ελλάδα είναι ευάλωτη, η ευαισθητοποίηση παραμένει χαμηλή. Ας γίνουμε η φωνή της φύσης και ας προστατεύσουμε τα οικοσυστήματά μας για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».
Μια συλλογική προσπάθεια για το Κλίμα
Οι συμμετέχοντες και στις δύο εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ουσιαστικό διάλογο για την προστασία του οικοσυστήματος και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Αυτές οι πρωτοβουλίες προήγαγαν το αίσθημα της κοινότητας και της συλλογικής ευθύνης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να αναλάβουν δράση στην καθημερινότητά τους και τις κοινότητές τους.