Τον Μάιο θα επικεντρωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εθνικό παρατηρητήριο για το gaming disorder (διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού), πραγματοποιώντας τακτικές έρευνες για το θέμα. Αυτή την ενημέρωση παρείχαν το Noesis και ο δήμος Θέρμης στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Παιδί και Διαδίκτυο: safe surf”. Ένας μαθητής από την Α’ Γυμνασίου, Χρήστος Τατσιόπουλος, μοιράστηκε την εμπειρία του με τον εθισμό του στα βιντεοπαιχνίδια. Χαρακτήρισε την πρώτη του επαφή στο διαδίκτυο ως ένα νέο κόσμο και ανέφερε την απόλαυση που ένιωθε παίζοντας με τους φίλους του.
Με την πάροδο του χρόνου, η ώρα παιχνιδιού του αυξήθηκε σταδιακά. Λόγω του εθισμού άλλαξε ο τρόπος συμπεριφοράς του, εκνευριζόταν, ένιωθε άγχος και είχε συγκρούσεις με την οικογένειά του, ιδιαίτερα με τον αδελφό του. Ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν εύκολο να ξεπεράσει αυτήν τη συνήθεια, δηλώνοντας: “Σαν εθισμένος, ήμουν πολύ θυμωμένος που μου τα στέρησαν, τα βιντεοπαιχνίδια ήταν συνήθεια”.
Αφού ξεπέρασε αυτήν τη φάση, αποφάσισε να εκφράσει τη δημιουργικότητά του γράφοντας το παιδικό μυθιστόρημα “Το πετράδι της ζωής”, το οποίο αφιέρωσε στον αδελφό του. Ο Χρήστος Τατσιόπουλος ανέφερε ότι εξακολουθεί να παίζει παιχνίδια, αλλά με σύνεση, χρησιμοποιώντας γονικό έλεγχο στις συσκευές του. Ο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος, καθηγητής ψυχίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, επεσήμανε ότι από το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τη διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού στις ψυχικές διαταραχές.
Εκπαίδευση
Υπογράμμισε ότι τα παιδιά που ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια για λιγότερο από 2 έως 3 ώρες την ημέρα έχουν καλύτερες οικογενειακές σχέσεις, σχολική απόδοση και κοινωνική ζωή, καθώς ασχολούνται περισσότερο με ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε σύγκριση με τα παιδιά που αφιερώνουν πάνω από 3 ώρες. Ανέφερε τη σημασία της εκπαίδευσης για να επισημάνει ότι το σύγχρονο σχολείο πρέπει να εστιάζει όχι μόνο στο πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και στην ψηφιακή νοημοσύνη, τη διαχείριση δηλαδή της τεχνολογίας στον σημερινό κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπαστυνόμος Χρήστος Παπαδόπουλος, από την Yποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, το 1 στα 3 παιδιά έχουν δει σεξουαλικές εικόνες στο διαδίκτυο από ατύχημα. Κυρίως αυτό συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 6% να έχει διανείμει φωτογραφίες ανάλογου περιεχομένου, το 17% να έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου, με πάνω από 30% να μην έχει αναφέρει αυτό το γεγονός πουθενά.
Μέτρα προστασίας
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας, επισήμανε την ανάγκη για τακτική αλλαγή του κωδικού στον δρομολογητή του σπιτιού, ειδικά εάν κοινοποιείται με κάποιον άλλο. Δόθηκε παράδειγμα μιας υπόθεσης παιδικής πορνογραφίας όπου η διεύθυνση IP είχε οδηγήσει την αστυνομία σε εσφαλμένο σπίτι, αποδεικνύοντας ότι ο ένοχος ήταν ο γείτονας. Επίσης, ανέφερε περιπτώσεις όπου εφήβοι εκμεταλλεύτηκαν τον οικιακό δρομολογητή για να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλους συνομηλίκους τους.
Ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε έμφαση στην ασφάλεια των συσκευών και πρότεινε την ενημέρωση του λογισμικού, την απόκτηση προγραμμάτων προστασίας από ιούς και την χρήση κωδικών πρόσβασης. Σε περίπτωση κλοπής μιας συσκευής, τόσο η Google όσο και η Apple παρέχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης διαγραφής του περιεχομένου. Τέλος, ζήτησε από τους γονείς να μην δημοσιεύουν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα.