Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος – Ποια Επιλογή να Διαλέξετε: Τα Πλεονεκτήματα και τα Μειονεκτήματα

Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος – Ποια Επιλογή να Διαλέξετε: Τα Πλεονεκτήματα και τα Μειονεκτήματα

Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος – Ποια νέα επιλογή από την 1η Ιανουαρίου

Οι εναλλακτικές επιλογές για τις τιμολογίες ρεύματος εξαρτώνται από τις προτιμήσεις, το προφίλ της κατανάλωσης και το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που θέσπισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία συνδέονται κυρίως με το μέγεθος του ρίσκου: μικρότερο ρίσκο σημαίνει υψηλότερες τιμές.

Το θετικό είναι ότι η μετάβαση στο νέο πλαίσιο γίνεται κατά μια περίοδο όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρούν. Ενδεικτικά, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο το Δεκέμβριο κυμαίνεται κοντά στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 110 το καλοκαίρι και 190 στην αρχή του 2023 ενώ το 2022 στην κορύφωση της κρίσης είχε ξεπεράσει τα 430 ευρώ.

lampa kremetai

Περαιτέρω μείωση των τιμών των τιμολογίων

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το «πράσινο» τιμολόγιο μπορεί να ξεκινήσει το 2024 με χαμηλότερες τιμές από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς αναφέρουν ότι η επάρκεια εφοδιασμού και τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης σε συνδυασμό με τον ήπιο έως τώρα χειμώνα προδιαγράφουν περαιτέρω μείωση των τιμών χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί κάποια αιτία που θα οδηγούσε σε άνοδο.

Οι επιλογές των καταναλωτών περιλαμβάνουν:

Πράσινα τιμολόγια: Θα τα εφαρμόσει το σύνολο των καταναλωτών εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και είναι εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους. Οι προμηθευτές πρέπει να ανακοινώσουν τις τιμές τους μέχρι τις 2-3 Ιανουαρίου.

Μπλε τιμολόγια: Παρέχουν σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένα χρόνο). Ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών αλλά δεν επωφελείται αν οι τιμές υποχωρήσουν. Υπάρχουν προσφορές που ξεκινούν από 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

lampa 3

Κίτρινα και πορτοκαλί τιμολόγια

Κίτρινα τιμολόγια: Κυμαίνονται ανάλογα με τις τιμές στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα κατανάλωσης και εξαρτώνται από την κίνηση των τιμών.

Πορτοκαλί τιμολόγια: Περιλαμβάνουν διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη και απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

Πώς θα γίνεται η μετάβαση από ένα τιμολόγιο σε ένα άλλο

Η μετάβαση από ένα τιμολόγιο σε ένα άλλο και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερες, χωρίς αποζημίωση εκτός από τους καταναλωτές που έχουν σταθερές τιμές (μπλε τιμολόγιο) όπου η αποχώρηση απαιτεί αποζημίωση. Η πλειονότητα των καταναλωτών αναμένεται να επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο, με αυξημένο ενδιαφέρον και για το μπλε τιμολόγιο. Πολλοί θα επανεξετάσουν τις επιλογές τους στις αρχές του έτους με την πλήρη εικόνα των τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ