Αθηνά Μαρτίνου: Αποχαιρετισμός στα 97 χρόνια ζωής

Αθηνά Μαρτίνου: Αποχαιρετισμός στα 97 χρόνια ζωής

Η οικογένεια της Αθηνάς Μαρτίνου, γνωστής εφοπλίστριας και ιδρύτριας του ναυτιλιακού κολοσσού Thenamaris Ships Management, ανακοίνωσε χθες (11/10) την απώλεια της, σε ηλικία 97 ετών. «Η αγαπημένη μας Μητέρα, Γιαγιά και Προγιαγιά εκοιμήθη χθες, πλήρης ημερών. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ευχαριστούμε όλους για τα μηνύματα συμπαράστασης», αναφέρει η ανακοίνωση από τους συγγενείς της.

Η Καριέρα και Η Ζωή της Αθηνάς Μαρτίνου

Γεννημένη τον Αύγουστο του 1926 στην Γλυφάδα, η Αθηνά Μαρτίνου προερχόταν από εφοπλιστική οικογένεια με καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Ήταν αδέλφια με τον Μελέτη και τον Κλεόβουλο Μεθενίτη. Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Μαρτίνο, έναν γνωστό αντικέρ, και είχαν τέσσερα παιδιά: τον Θανάση, τον Ντίνο, τον Ανδρέα και την Ελένη. Τη δεκαετία του ’60, αποφάσισε να εισέλθει στο ναυτιλιακό επιχειρείν, διαθέτοντας μέρος της προίκας της. Το 1964 απέκτησε το πρώτο της πλοίο, το ‘Θανάσης’, το οποίο αγόρασε από Λιβανό για 80.000 λίρες, και τρία χρόνια αργότερα το πούλησε για 300.000 δολάρια.

Ακολούθησε το πλοίο ‘Ελένη’, και παρά την προτίμηση της για την ιδιωτικότητα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους εφοπλιστές, τους οποίους καθοδήγησε και στήριξε. “Γεννήθηκα στη Γλυφάδα και είχα πάντα την επιθυμία να κάνω βαπόρια, κάτι που το κάναμε οικογενειακώς”, έλεγε η Αθηνά, υπογραμμίζοντας τη στήριξη που είχε από τον σύζυγό της και τους γιους της.

Αφού ο Ιωάννης Μαρτίνος έφυγε από τη ζωή το 1975, η Αθηνά παρέμεινε αφοσιωμένη στην οικογένεια και τα πλοία της. Μέχρι το 1991, είχε καταφέρει να επεκτείνει τον στόλο της σε 36 πλοία με συνολική χωρητικότητα 850.000 τόνων. Στη συνέχεια παρέδωσε τη διοίκηση των επιχειρήσεών της στα παιδιά της ενώ η ίδια συνέχισε να εργάζεται στην Thenamaris μέχρι το 2019, σε ηλικία 92 ετών.

Ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες του City του Λονδίνου, η Αθηνά διηγούνταν τις εμπειρίες της, αναγνωρίζοντας τη δύναμη και την εξυπνάδα των Ελλήνων εφοπλιστών. “Όταν πήγα στο Λονδίνο, οι γυναίκες καθόντουσαν στη μία γωνία και οι άνδρες στην άλλη. Εγώ ήμουν πάντα με τους άνδρες για να ακούω για τις ναυλώσεις”, είχε δηλώσει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής και της παρουσίας των γυναικών στον τομέα της ναυτιλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ