Άρειος Πάγος Ρόδος: Η Ένωση Εισαγγελέων αντιδρά για τον πειθαρχικό έλεγχο

Άρειος Πάγος Ρόδος: Η Ένωση Εισαγγελέων αντιδρά για τον πειθαρχικό έλεγχο

Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, να ζητήσει πειθαρχικό έλεγχο για χειρισμούς σε υπόθεση διαφθοράς στην Ρόδο. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) υπερασπίζεται σθεναρά τους εμπλεκόμενους δικαστικούς λειτουργούς.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) εξέδωσε νέα, δεύτερη ανακοίνωση, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της στις ενέργειες της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου. Η κίνηση της Προέδρου Κλάπα να ζητήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, που χειρίστηκαν την υπόθεση, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον δικαστικό κλάδο.

Η Δήλωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ)

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΕ ξεκαθαρίζει τη θέση της, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό των συγκεκριμένων συναδέλφων». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η κρίση ενός δικαστικού λειτουργού κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν μπορεί να θεωρηθεί πειθαρχικό παράπτωμα, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της δικαστικής κρίσης.

Η ανακοίνωση της ΕΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται στην απόφαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου να διατάξει πειθαρχικό έλεγχο για ανακριτή και εισαγγελέα, ο οποίος συνδέεται με την ουσιαστική τους κρίση επί της επιβολής μέτρων δικονομικού καταναγκασμού σε υπόθεση νησιωτικού Πρωτοδικείου, καθίσταται αναγκαίο να επαναλάβουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ. 4 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), η κρίση που εκφέρει ένας δικαστικός λειτουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) επισημαίνει ότι η προστασία της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών είναι κατοχυρωμένη από το άρθρο 87 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 7 παρ. 1 της Παγκόσμιας Χάρτας του Δικαστή, ενισχύοντας τη θεσμική τους θέση.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η ΕΕΕ αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή στην Ελλάδα και δεν υπήρχαν ενδείξεις πρόθεσης φυγής. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φερόμενων αδικημάτων, το λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων και την άμεση αναστολή της υπηρεσιακής τους ιδιότητας με απόφαση του δημάρχου, η ανακρίτρια και η εισαγγελέας αιτιολόγησαν την επιβολή περιοριστικών όρων αντί της προσωρινής κράτησης.

Δικαιοσύνη

Τέλος, η ΕΕΕ τονίζει ότι η προσωρινή κράτηση αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, επιβαλλόμενη μόνο για να διασφαλιστεί η παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο ή για να αποτραπεί η τέλεση νέων εγκλημάτων. Η ΕΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θεμέλιο της δημοκρατίας, από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ