Απάτη στο Αίγιο: 61χρονη έπεσε θύμα ψεύτικων γιατρών

Απάτη στο Αίγιο: 61χρονη έπεσε θύμα ψεύτικων γιατρών

Μια συγκλονιστική ιστορία απάτης από το Αίγιο, όπου μια 61χρονη εξαπατήθηκε μέσω Facebook, χάνοντας πάνω από 11.000 ευρώ σε έναν φερόμενο “γιατρό” που ισχυριζόταν ότι είχε εγκλωβιστεί στην Αφρική. Ας δούμε πώς εξελίχθηκε αυτό το περιστατικό και τι μπορούμε να μάθουμε για την προστασία μας από παρόμοιες απάτες.

Η προσέγγιση μέσω Facebook και η ιστορία του εγκλωβισμένου γιατρού

Όπως αναφέρει το flamis.gr, η 61χρονη έγινε στόχος ενός απατεώνα που προσποιήθηκε τον γιατρό μέσω Facebook. Μετά από μια περίοδο διαδικτυακής επικοινωνίας, ο απατεώνας παρουσίασε μια δραματική ιστορία: ισχυρίστηκε ότι ήταν εγκλωβισμένος σε μια αφρικανική χώρα και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα χωρίς επείγουσα οικονομική βοήθεια. Η γυναίκα, συγκινημένη από την ιστορία, πίστεψε τον απατεώνα και αποφάσισε να βοηθήσει.

Οι καταθέσεις χρημάτων και η εξαφάνιση του απατεώνα

Η 61χρονη ξεκίνησε να καταθέτει χρήματα στους λογαριασμούς που της υπέδειξε ο “γιατρός”. Αυτές οι συναλλαγές επαναλήφθηκαν αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να χάσει συνολικά 11.310 ευρώ. Δυστυχώς, μετά την τελευταία κατάθεση, ο άνδρας εξαφανίστηκε, αφήνοντας τη γυναίκα συνειδητοποιώντας ότι είχε πέσει θύμα απάτης. Αμέσως, η γυναίκα κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία του Αιγίου, ελπίζοντας να βρεθεί ο ένοχος και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Αύξηση των ηλεκτρονικών απατών με συναισθηματικό υπόβαθρο

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει μια ανησυχητική τάση: την αύξηση των ηλεκτρονικών απατών που βασίζονται σε συναισθηματικές ιστορίες και ψευδείς ταυτότητες. Οι απατεώνες συχνά στοχεύουν ευάλωτους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, μέσω των social media. Δημιουργούν ψεύτικα προφίλ, σκαρφίζονται δραματικές ιστορίες και υπόσχονται προσωπικές σχέσεις ή ακόμα και γάμο, με σκοπό να εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους και να αποσπάσουν χρήματα.

Πώς να προστατευτείτε από τις ηλεκτρονικές απάτες

Για να προστατευτείτε από τέτοιες απάτες, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαδικτυακές σας επαφές. Μην εμπιστεύεστε άτομα που γνωρίζετε μόνο μέσω του διαδικτύου, ειδικά αν σας ζητούν χρήματα. Ελέγχετε πάντα την ταυτότητα του ατόμου και μην διστάσετε να συμβουλευτείτε φίλους ή συγγενείς πριν κάνετε οποιαδήποτε συναλλαγή. Επίσης, ενημερωθείτε για τις πιο κοινές μορφές ηλεκτρονικών απατών και πώς να τις αναγνωρίζετε.

  • Επαλήθευση ταυτότητας: Μην εμπιστεύεστε εύκολα φωτογραφίες και πληροφορίες που βλέπετε στο διαδίκτυο.
  • Ανεξάρτητη έρευνα: Ελέγξτε αν η ιστορία του ατόμου επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.
  • Αποφυγή αποστολής χρημάτων: Μην στέλνετε χρήματα σε άτομα που δεν γνωρίζετε προσωπικά, ακόμα και αν η ιστορία τους φαίνεται αληθινή.
  • Επαγρύπνηση: Να είστε πάντα επιφυλακτικοί και να αναφέρετε ύποπτες δραστηριότητες στις αρχές.

Η επαγρύπνηση και η ενημέρωση είναι τα καλύτερα όπλα μας ενάντια στις ηλεκτρονικές απάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ