Αναδείχτηκε στην δημοσιότητα μια προηγουμένως άγνωστη υποβρύχια έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που συνέβη το 726 μ.Χ. Αυτή η ανακάλυψη προέκυψε από διεθνή ωκεανογραφική αποστολή και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Geoscience”. Επιστήμονες που συμμετείχαν στην αποστολή 398 στη Σαντορίνη ανακάλυψαν υποθαλάσσιες αποθέσεις ελαφρόπετρας που χρονολογούνται το 726 μ.Χ., επιβεβαιώνοντας ιστορικές αναφορές για μια υποβρύχια έκρηξη εκείνη την εποχή.
Αναζωογόνηση του Ηφαιστείου μετά την Έκρηξη της Εποχής του Χαλκού
Η Σαντορίνη είναι ενεργή εδώ και 650.000 χρόνια και διαιρείται σε φάσεις ανανέωσης και επαναφόρτισης με μικρές εκρήξεις. Ακολουθείται από φάση συσσώρευσης με ελάχιστες εκρήξεις πριν από μια ισχυρή έκρηξη που προκαλεί την κατάρρευση της καλδέρας, όπως συνέβη με τη Μινωική έκρηξη του 1.600 π.Χ. Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι το ηφαίστειο είναι ικανό για μεγαλύτερες εκρήξεις στην αρχή του κύκλου της καλδέρας.
Η έκρηξη του 726 μ.Χ., αν και μικρότερη από την μινωική, δείχνει ότι δεν υπάρχει ενδείξεις για νέα παρόμοια έκρηξη στο μέλλον. Η κ. Νομικού επισημαίνει ότι η αλλαγή στην κατανόηση της συμπεριφοράς του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης την έλλειψη πληροφοριών για υποβρύχιες εκρήξεις, ενώ αναγνωρίζουν τη σημασία της πρόληψης και της μείωσης του κινδύνου στον τομέα των ηφαιστειακών εκρήξεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ