25 Μαρτίου – Παπαφλέσσας: Ο κληρικός ήρωας της Επανάστασης

25 Μαρτίου – Παπαφλέσσας: Ο κληρικός ήρωας της Επανάστασης

Κάθε χρόνο, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης του ελληνικού κράτους από τον τουρκικό ζυγό, τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν ταινίες που αφιερώνονται στην επανάσταση του 1821. Ένα από αυτά τα φιλμ είναι ο “Παπαφλέσσας” με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία θεωρείται υπερπαραγωγή. Αλλά ποιος ήταν ο Παπαφλέσσας στην πραγματικότητα; Γνωστός ως Γεώργιος Δικαίος, ήταν κληρικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε το 1788 στην Πολιανή της Μεσσηνίας.

Το επίθετο “Φλέσσας” προστέθηκε αργότερα στην οικογένειά του. Φοίτησε στη Σχολή της Δημητσάνας και το 1816 εγκαταλείπει την μοναξιά για να μεταναστεύσει στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τελικά επιστρέφει στην Πελοπόννησο ενθουσιασμένος για τον αγώνα ελευθερίας των Ελλήνων.

Ο Παπαφλέσσας είχε ηγετικές ικανότητες και πρωτοβουλίες που ανησύχησαν πολλούς, αλλά πάντοτε προσπαθούσε να περιορίσει τις δράσεις του για την αποφυγή ενδεχόμενων εκδικητικών ενεργειών. Στο Μανιάκι, όπου συγκρούστηκε με τους Αιγύπτιους, έπεσε νεκρός μαζί με πολλούς ακόλουθους του.

Ο Παπαφλέσσας θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ηρωικούς φιγούρες της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς με τον ενθουσιασμό και τον ηγετισμό του ενέπνευσε πολλούς στον αγώνα για την ελευθερία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ