Η υπάλληλος 49 ετών αντιμετώπισε σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης και ο εργοδότης της την εξώθησε σε παραίτηση – «Συνήθισε τα»

Η υπάλληλος 49 ετών αντιμετώπισε σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης και ο εργοδότης της την εξώθησε σε παραίτηση – «Συνήθισε τα»

Η Karen Farquharson, 49 ετών, εργαζόταν για την εταιρία Thistle Marine στο Peterhead του Aberdeenshire από το 1995 και κέρδιζε 38.000 λίρες ετησίως πριν οδηγηθεί σε παραίτηση και μηνύσει την εταιρία.

Το 72χρονο αφεντικό της περιέγραψε ως «δεινόσαυρο» που δεν κατανοούσε τις αλλαγές στον σύγχρονο χώρο εργασίας. «Ήξερα αυτή την εταιρεία εδώ και 27 χρόνια και με αντιμετώπισαν σαν σκουπίδι. Ο κύριος Κλαρκ, δεν του αρέσει η αλλαγή. Δεν του αρέσει να αμφισβητείται για πράγματα. Δεν κινείται με την εποχή. Προσπάθησα να του εξηγήσω κάποια πράγματα για το τι μπορεί κανείς να πει στον υπάλληλό του και τι δεν μπορεί να πει και απλά έπεσαν στο κενό» ανέφερε στο δικαστήριο.

Η Thistle Marine ιδρύθηκε από τον κ. Clark στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και παρέχει υπηρεσίες στις βιομηχανίες πετρελαίου και αλιείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, το δικαστήριο στο Αμπερντίν άκουσε ότι ο κύριος Κλαρκ κατηγόρησε την κυρία Farquharson πως «χρησιμοποιούσε την εμμηνόπαυση ως δικαιολογία για τα πάντα», «βόλταρε όπως και όποτε τη βόλευε στο γραφείο» και ότι έπρεπε να συνηθίσει τα συμπτώματα που είχε καθώς όλοι έχουν διάφορα θέματα και πόνους.

«Ο κύριος Τζιμ Κλαρκ ήταν από τη φύση του αμβλύς. Έλεγε τη γνώμη του. Ο κ. Κλαρκ συχνά αναφερόταν στους υπαλλήλους του που ήταν άρρωστοι ως “νιφάδες χιονιού”» συνέχισε να λέει η Karen Farquharson.

%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%B91

Η ιστορία

Τον Αύγουστο του 2021, η κυρία Farquharson είπε στους εργοδότες της ότι είχε εμμηνόπαυση και αντιμετώπιζε μια σειρά από «σοβαρά συμπτώματα».

Η εταιρεία πλήρωσε για να λάβει ιδιωτική εκτίμηση της κατάστασής της, προφανώς γιατί δεν την πίστευε.

Εκτός από αιμορραγία, υπέφερε από άγχος, απώλεια συγκέντρωσης και εγκεφαλική ομίχλη.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυρία Farquharson εργάστηκε από το σπίτι για δύο ημέρες, στην αρχή λόγω του έντονου χιονιού και στη συνέχεια επειδή δεν ήταν καλά λόγω της «βαριάς αιμορραγίας στην εμμηνόπαυση».

Επέστρεψε στην εταιρεία και πέτυχε στον διάδρομο τον κύριο Κλαρκ. Στην ακρόαση αναφέρθηκε ότι της μίλησε με σαρκαστικό τόνο, λέγοντάς της «Ω, βλέπω ότι τα κατάφερες».

Η ίδια του ανέφερε το χιόνι, αλλά και την έντονη αιμορραγία της στην εμμηνόπαυση.

Το δικαστήριο άκουσε ότι ο κύριος Κλαρκ της έριξε ένα «αηδιασμένο βλέμμα» και στη συνέχεια απομακρύνθηκε.

Η κυρία Farquharson ήταν αναστατωμένη και θυμωμένη με το υπονοούμενο ότι δεν είχε καλό λόγο να μην είναι παρούσα στο γραφείο της.

Αργότερα τον αντιμετώπισε ανοιχτά. Το δικαστήριο άκουσε ότι απέρριψε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης λέγοντάς της «συνήθισέ τα» και ότι όλοι έχουν «πόνους».

Η κυρία Farquharson, μητέρα δύο κοριτσιών 19 και 21 ετών, είπε ότι ήταν «σοκαρισμένη» από το ξέσπασμά του.

Στη συνέχεια έγραψε στην εταιρεία εκφράζοντας το παράπονό της για την «περιφρόνηση και την αποστροφή» που είχε αντιμετωπίσει.

Αρκετές μέρες αργότερα ανακάλυψε ότι η απομακρυσμένη πρόσβασή της στο σύστημα λογαριασμών της εταιρείας είχε διακοπεί, πράγμα που σήμαινε ότι δεν μπορούσε πλέον να εργάζεται από το σπίτι.

Παραιτήθηκε και οδήγησε την Thistle Marine στο δικαστήριο.

%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%B72

«Προσέβαλε την αξιοπρέπειά της»

Κατά την ακρόαση, ο κύριος Κλαρκ περιέγραψε τα σχόλιά του ως «αθώα» και υποστήριξε ότι η κυρία Farquharson είχε σχεδιάσει την παραίτησή της για να λάβει χρήματα, καθώς επρόκειτο να παντρευτεί και είχε έξοδα.

Ωστόσο, υποστηρίζοντας τους ισχυρισμούς της Karen Farquharson, η επιτροπή υπό την προεδρία του δικαστή Τζέιμς Χέντρι αποφάνθηκε ότι ο κ. Κλαρκ δεν είχε ενσυναίσθηση για τους άλλους ανθρώπους. Οι παρατηρήσεις του προς την κυρία Farquharson προσέβαλαν την αξιοπρέπειά της και επέβαλλε στην εταιρία να αποζημιώσει την κυρία Farquharson με 37.000 λίρες.

«Έχω χάσει την πίστη μου στον εαυτό μου, έχω μηδενική αυτοπεποίθηση τώρα και δεν έχω εμπιστοσύνη. Ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου» δήλωσε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ