Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας για το έτος 2023 λόγω της έρευνάς της στη γυναικεία απασχόληση. Ως “ντετέκτιβ” της οικονομίας, συνδύασε ιστορική προσέγγιση και οικονομική θεωρία για να διερευνήσει λεπτομερώς το θέμα, αποκαλύπτοντας τις αιτίες των μισθολογικών ανισοτήτων.
Ως πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε του τμήματος Οικονομίας του Χάρβαρντ, η 77χρονη Κλόντια Γκόλντιν μελέτησε την ιστορία των αμερικανίδων εργαζομένων για την επίτευξη ισότητας. Έθεσε έμφαση στον ρόλο της ιστορίας και της τεχνολογικής προόδου στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και στον δύσκολο συμβιβασμό που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεταξύ καριέρας και οικογένειας από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Η έρευνα της Κλόντια Γκόλντιν εξελίσσεται σε πέντε περιόδους: από το 1900 έως το 1920, όπου λίγες πτυχιούχοι γυναίκες αναγκάστηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια, από το 1920 έως το 1940, όπου πολλές γυναίκες σταμάτησαν να εργάζονται λόγω της Μεγάλης Ύφεσης, και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη δεκαετία του 1960, όπου οι γυναίκες αναγκάστηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια.
Σε αντίδραση σε αυτήν την κατάσταση, οι κόρες τους στις δεκαετίες του 1970 και 1980 έθεσαν την καριέρα ως προτεραιότητα, ενώ οι γυναίκες της τελευταίας γενιάς προσπάθησαν να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια. Παρόλα αυτά, οι ανισότητες παραμένουν υπαρκτές, ειδικά όταν η εργασία γίνεται αδηφάγος, καθώς πολλοί τομείς πληρώνουν δυσανάλογα τη διαθεσιμότητα και τις υπερωρίες.
Στο πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο “Καριέρα και οικογένεια: ο αιώνας των γυναικών προς την ισότητα”, η Κλόντια Γκόλντιν αναφέρει ότι οι ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι η ισότητα στο ζευγάρι κοστίζει χρήματα. Η έρευνά της αναδεικνύει τον ρόλο της “greedy work” (αδηφάγου εργασίας) ως πηγή ανισοτήτων, όπου οι εργαζόμενοι ανταμείβονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τον χρόνο που εργάζονται, συμπεριλαμβανομένων των σαββατοκύριακων.
Όπως τονίζει η ίδια η Κλόντια Γκόλντιν, “όσο πιο αδηφάγη είναι η εργασία, τόσο πιο ακριβή είναι η αναζήτηση της ισότητας”, αναδεικνύοντας τη δαπανηρότητα της ισότητας στο πλαίσιο της εργασίας.
Η πάθηση της για την Ορνιθολογία, οι πεζοπορίες και η αφιέρωσή της στις νέες γενιές
Η Κλόντια Γκόλντιν έχει αναπτύξει επίσης μια πάθηση για την ορνιθολογία, τις πεζοπορίες και τα σκυλιά. Σε αυτήν την προσπάθεια, ίδρυσε ένα πρόγραμμα για να ενθαρρύνει τις νεαρές γυναίκες να ακολουθήσουν σπουδές στην οικονομία.
Πάντα ένα βήμα μπροστά, η Κλόντια Γκόλντιν έχει αφιερώσει τη ζωή της στην έρευνα και την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης. Με τη νίκη της στο Νόμπελ Οικονομίας, έχει κερδίσει αναγνώριση για το έργο της και συνεχίζει να επηρεάζει τη σύγχρονη κοινωνία με τις έρευνες και τις απόψεις της.