Η αντιφλεγμονώδης διατροφή που εισάγουν οι διατροφολόγοι στο πρόγραμμά τους

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή που εισάγουν οι διατροφολόγοι στο πρόγραμμά τους

Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, είτε είναι διατροφολόγοι, είτε γενικά ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους και την υγεία τους, αναφέρονται στις ιδιότητες της κουρκουμίνης και γιατί την ενσωματώνουν στη διατροφή τους, τόσο για πρωινό, μεσημεριανό όσο και για βραδινό και επιδόρπια.

Ο κουρκουμάς και οι πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις του

kourkoumi

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Laura Parada από το Slow Life House, «ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες στην κινεζική και ινδική ιατρική εδώ και χιλιετίες. Η κουρκουμίνη είναι ο κυριότερος φαρμακολογικός παράγοντας αυτού του μπαχαρικού».

Ο κουρκουμάς είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, καλίου και υγιεινών ποσοτήτων βιταμίνης C και μαγνησίου. Οι ευεργετικές επιδράσεις του κουρκουμά στην υγεία είναι πολλές, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση υγιών αρθρώσεων, οστών και δέρματος, ενισχύει την υγεία του ήπατος και του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στην πέψη των λιπών και ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η σκόνη κουρκουμάς στη διατροφή

shutterstock 559549843

Η σκόνη κουρκουμά είναι ένα εύκολο στη χρήση και δημοφιλές επιλογή για να ενσωματωθεί στη διατροφή σας. Όπως επιβεβαιώνει η διατροφολόγος Paula Martin Clares (@farmanutriconsejo), ένα από τα συμβουλά της είναι να έχετε πάντα κουρκουμά στο ντουλάπι και να προσθέτετε μισό κουταλάκι του γλυκού σε ροφήματα.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ιδέες για την ενσωμάτωση της σκόνης κουρκουμάς στη διατροφή σας.

Πώς να προσθέσετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας

Ρόφημα με κουρκουμά

Στον καφέ ή το τσάι για το πρωινό

Η διατροφολόγος Almudena Trigo, για παράδειγμα, συνιστά να προετοιμάζετε ένα χρυσό ρόφημα με κουρκουμά και κανέλα (ένα αναψυκτικό λαχανικών με λίγο γάλα, τζίντζερ και πιπέρι).

Σε σαλάτες ή σούπες λαχανικών

Ο κουρκουμάς μπορεί να συνδυαστεί με άλλα μπαχαρικά όπως το μαύρο πιπέρι ή το τζίντζερ. Όπως αναφέρει η Parada, το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την πέψη.

Σε αφέψημα όλων των ειδών

Η Paula Martin Clares προσθέτει σκόνη κουρκουμά σε αφέψημα πράσινου τσαγιού για να ενισχύσει την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί με κανέλα σε βραδινά αφεψήματα. Όπως λέει η Parada, αυτός ο συνδυασμός παρέχει οφέλη σε πεπτικό επίπεδο και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να είναι διεγερτικός όπως η καφεΐνη, και δεν επηρεάζει την καλή ξεκούραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ