4 τρόποι γυμναστικής που βελτιώνουν την ψυχική υγεία

4 τρόποι γυμναστικής που βελτιώνουν την ψυχική υγεία

Πολλοί άνθρωποι ασκούνται για να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία, να αναπτύξουν μυς και να ενισχύσουν το μεταβολισμό τους. Ωστόσο, η γυμναστική έχει επίσης οφέλη για την ψυχική υγεία. Η άσκηση μειώνει την ευαισθησία στο άγχος και μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κόπωση, η ένταση και ο θυμός – ακόμη και αν απλά πηγαίνετε για έναν μεγάλο περίπατο ή κάνετε μια γρήγορη συνεδρία HIIT.

Έχουν διενεργηθεί μελέτες που έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερες επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις και τους είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Αν αναρωτιέστε για τα οφέλη της άσκησης για την ψυχική υγεία, παρακάτω θα βρείτε 4 από αυτά, όπως αναφέρονται σε άρθρο της Vogue India.

1. Απελευθερώνει ενδορφίνες

Γυναίκες απολαμβάνουν ασκήσεις πιλάτες

Κατά την άσκηση, απελευθερώνονται ενδορφίνες στον εγκέφαλο μας, οι οποίες έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν “ευεξία”. Αυτές οι ενδορφίνες επηρεάζουν τους υποδοχείς στον εγκέφαλο μας και μειώνουν την αντίληψη του πόνου. Επίσης, είναι φυσικοί ανυψωτές της διάθεσης.

2. Ενισχύει τη γνωστική απόδοση

Γυμναστική σε διάδρομο

Μια τακτική ρουτίνα άσκησης ενισχύει την ανάπτυξη νέων νευρώνων και νευρικών συνδέσεων, βελτιώνοντας έτσι την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Επίσης, ενισχύει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που είναι σημαντικές για τη μνήμη και τη μάθηση. Επηρεάζει επίσης θετικά την ινσουλίνη και τη φλεγμονή, καθώς και την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων και ενσωματώνει εγκεφαλικά κύτταρα.

3. Βοηθά στη διαχείριση του άγχους

Κρίση πανικού και κρίση άγχους

Η άσκηση αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να αποδομήσετε το άγχος και να απελευθερώσετε συναισθήματα όπως ο θυμός και η ανησυχία. Η άσκηση διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και μειώνει τη μυϊκή ένταση, δημιουργώντας έτσι κατάσταση ανάκαμψης και χαλάρωσης. Η κίνηση μειώνει επίσης την κατάσταση άγχους και αυξάνει την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών, όπως η σεροτονίνη και τα ενδοκανναβινοειδή.

4. Βελτιώνει τη δημιουργικότητα

TREXIMO

Η άσκηση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να απελευθερώσετε το μυαλό σας και να εμπνευστείτε με νέες ιδέες. Τρέξιμο ή περπάτημα για 20 λεπτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε φρέσκιες ιδέες και να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Η γυμναστική βοηθάει το μυαλό σας να σκεφτεί με ευρύτερη προοπτική και να βρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα. Επιπλέον, η γυμναστική αντικαθιστά παλιές συνήθειες με νέες και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα στέρησης. Αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος των κέντρων απεξάρτησης από εξαρτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ