Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της Κάπα Research για το 2023

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της Κάπα Research για το 2023

Τα δέκα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της Κάπα Research για το 2023 παρουσιάζουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Η ανασκόπηση της έρευνας αναδεικνύει το 2023 ως μια χρονιά με έμφαση στη σταθερότητα. Ένα από τα σημαντικά ευρήματα αποτελεί η δημοσκόπηση πριν από τον α’ γύρο των εθνικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκαν για την προτίμησή τους ανάμεσα στη σταθερότητα και την αλλαγή, το 56% δήλωσε πως θα ψηφίσει με κριτήριο τη σταθερότητα, ενώ το 32% δήλωσε πως θα ψηφίσει με σκοπό την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Το αποτέλεσμα των εκλογών επέφερε μία ιστορική νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία συγκέντρωσε το 40,78% των ψήφων στον α’ γύρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε με 20,07%.

Άλλα επίκαιρα ευρήματα:

Για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2010, η πλειοψηφία των πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη και στο πολιτικό/ιδεολογικό Κέντρο βίωσαν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Νέα γενιά: Οι Έλληνες gen-Zers και millennials, που πρωτοστάτησαν υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015, συμφωνούν πλέον με την εθνική στρατηγική του δυτικού προσανατολισμού της χώρας.

Προτίμηση προς τις ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα: Μια έρευνα του Pew Research Center (πραγματοποιημένη από την Κάπα Research) καταδεικνύει μια «φιλοαμερικανική» διάθεση των Ελλήνων, παρά την οικονομική υπεροχή της Κίνας.

Επιστροφή στον θεσμό της οικογένειας: Σήμερα, η οικογένεια αποτελεί ισχυρό θεσμό, ο οποίος υπερβαίνει τις αντιθέσεις μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.

Ανησυχία για τα φυσικά φαινόμενα: Οι καταστροφές από πλημμύρες και πυρκαγιές κατέστησαν το 2023 ένα έτος με έντονη δυσαρέσκεια λόγω της αδυναμίας του κράτους να ανταπεξέλθει.

Ανησυχία για την ακρίβεια: Η ένταση του προβλήματος της ακρίβειας υποδεικνύει μια έντονη αίσθηση ανισότητας στην κατανομή των οφελών της ανάπτυξης, και επιβάλλει την ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις.

Χαμηλός οικονομικός αλφαβητισμός: Η Ελλάδα κατατάσσεται κατώτερα από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών στον δείκτη οικονομικού αλφαβητισμού (σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research).

Το Πολυτεχνείο διατηρεί τη σημασία του 50 χρόνια μετά: Ωστόσο, η δυναμική των ελπίδων και των οραμάτων που διέπνεαν τη μεταπολεμική περίοδο έχει εξασθενήσει, ενώ φθείρεται ο μύθος της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Διαίρεση στα αριστερά: Το εκλογικό αποτέλεσμα και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν τη διαίρεση στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, εμποδίζοντας τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ