Τέσσερις περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς

Τέσσερις περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς

Σήμερα η τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία τέσσερις περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου για πυρκαγιά. Στον σχετικό χάρτη πρόβλεψης οι περιοχές αυτές απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα. Μία εξ αυτών είναι η Ρόδος, που αντιμετωπίζει πυρκαγιές εδώ και οκτώ μέρες. Οι άλλες τρεις βρίσκονται στην Κρήτη και είναι οι περιοχές του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Επίσης, σημαντικές αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στην Κέρκυρα. Η φωτιά στο Πήλιο έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο ενώ η φωτιά στο Αίγιο έχει αρχίσει να υποχωρεί.

xartis 25.07 975x1024 1

Τι δείχνει ο χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιάς

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται να επηρεάζει τις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

5936339

Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου

Στο χάρτη υπάρχουν τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα από το 1 έως το 4. Η κατηγορία 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια. Αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύει την Κατάσταση Συναγερμού.

Η έννοια των κατηγοριών κινδύνου εξηγείται παρακάτω:

Κατηγορία 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

Κατηγορία 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

Κατηγορία 3 (Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

Κατηγορία 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Κατηγορία 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

5936337

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ