Γεύσεις του Κόσμου: Το Ελληνικό Πρωινό που Κατακτάει!

Γεύσεις του Κόσμου: Το Ελληνικό Πρωινό που Κατακτάει!

Η μπουγάτσα: το παραδοσιακό γλυκό που μαγεύει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα

Η ελληνική μπουγάτσα έχει αποσπάσει τη διάκριση του τέταρτου καλύτερου πρωινού στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του TasteAtlas, ενός διαδικτυακού οδηγού που εστιάζει στην αυθεντική κουζίνα. Στην Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές, η μπουγάτσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας. Ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία και την πόλη των Σερρών, η μπουγάτσα έγινε γνωστή τον 20ό αιώνα από πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γεύση της μπουγάτσας αλλάζει ανά περιοχές στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η μπουγάτσα στη Βέροια ειναι ιδιαίτερα γλυκιά με γέμιση κρέμας, ενώ αυτή της Θεσσαλονίκης έχει κρούστα τραγανή και λιγότερη γλυκύτητα. Στα Χανιά, η μπουγάτσα φτιάχνεται με ντόπια μυζήθρα και πασπαλίζεται με ζάχαρη. Πρόσφατα, ένα ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μια πρωτότυπη εκδοχή της μπουγάτσας, προσφέροντας παγωτό με γεύση μπουγάτσα!

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Για το 2023, το TasteAtlas ανέδειξε το “komplet lepinja” από την Κροατία ως το καλύτερο πρωινό παγκοσμίως. Αυτή η μοναδική ψημένη δημιουργία συνδυάζει κρέμα γάλακτος, αυγά και άλλα υλικά, προσφέροντας μια πλούσια γευστική εμπειρία. Το όνομά του σημαίνει “ολοκληρωμένο ψωμί”, και συνήθως σερβίρεται ζεστό, με μια ποικιλία συνοδευτικών στοιχείων όπως λουκάνικο ή κομμάτια ψητού κρέατος.

Η δεύτερη θέση καταλαμβάνει το “roti canai” από τη Μαλαισία, ακολουθούμενο από το “pão de queijo” από τη Βραζιλία. Εντυπωσιακό είναι ότι η ελληνική κουζίνα αναδείχθηκε ως η τρίτη καλύτερη στον κόσμο, με βάση 395.205 κριτικές πιάτων και 115.660 αξιολογήσεις προϊόντων. Τα ελληνικά φαγητά κέρδισαν υψηλές βαθμολογίες, ενώ η ιταλική κουζίνα διατηρεί την πρώτη θέση, με την ιαπωνική να ακολουθεί δεύτερη.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ