Εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Καταφύγιο Αλ Σίφα της Γάζας

Εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Καταφύγιο Αλ Σίφα της Γάζας

Τα ξημερώματα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας δέχτηκε επίθεση από τον ισραηλινό στρατό, καθώς η Χαμάς και το Ισραήλ φαινόταν να πλησίαζαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και την παύση των μαχών. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Αλ Σίφα, με αναφορές ότι τα τανκς στρέφονταν προς το νοσοκομείο. Αν και υπήρχαν ανταλλαγές πυροβολισμών, εκατοντάδες προσωπικό και ασθενείς παρέμειναν εντός του νοσοκομείου, μερικοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν καταπέλτες έκρηξης. Η επιχείρηση πρόκειται για “στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας” εναντίον της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις, με στόχο τον εντοπισμό μαχητών και τη διάσωση ομήρων. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου και η Χαμάς απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες, καθώς και τις κατηγορίες των ΗΠΑ για χρήση νοσοκομείων για στρατιωτικούς σκοπούς. Η κρίση αυξάνεται και πλήττει τη λειτουργία των νοσοκομείων στη Γάζα. Υπάρχουν επίσης διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ, Χαμάς και Κατάρ.

15 Νοεμβρίου 2023

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. “Πιστεύω ότι θα συμβεί. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Δεν υπήρξε κάποια αναφορά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το εάν η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς θα περιλαμβάνει και την απελευθέρωση των 10 Αμερικανών πολιτών που κρατούνται. Ένα μέλος της οικογένειας αναγνώρισε την τριών ετών Αμπιγκέιλ Ένταν ως τον πιο πρόσφατο και το μοναδικό ανήλικο αμερικανικό όμηρο που κρατείται επί του παρόντος.

Τελευταίος αριθμός θανάτων

Τουλάχιστον 11.255 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, με περίπου 4.630 εξ αυτών να είναι παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Ραμάλα. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην απόκτηση ενημερωμένων πληροφοριών λόγω της κακής κατάστασης των επικοινωνιών στη Γάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ