Έφηβοι και social media: Η Πολιτεία που θέτει όρια

Έφηβοι και social media: Η Πολιτεία που θέτει όρια

Ένα νομοσχέδιο που θεσπίζει μία από τις πιο αυστηρές απαγορεύσεις σχετικά με τη χρήση των social media από ανήλικους εγκρίθηκε στη Φλόριντα, ΗΠΑ. Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, μόνο άτομα άνω των 16 ετών θα μπορούν να χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την έγκριση των γονέων τους. Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο πέρασε με 108 ψήφους υπέρ και 7 κατά, μετά την έγκρισή του από το Κογκρέσο. Η συζήτηση για τις επιπτώσεις των social media στους νέους τείνει να ενταθεί στις ΗΠΑ, με τις αρχές να κατηγορούν τις τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Meta, για τη ζημιά που προκαλούν στη σωματική και ψυχολογική υγεία των νέων.

Μετά την εγκρισή του στη Φλόριντα, το νομοσχέδιο πρέπει πλέον να υπογραφεί από τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις για να τεθεί σε ισχύ. Εάν γίνει αυτό, θα υποχρεωθούν τα social media να εμποδίζουν τη δημιουργία λογαριασμών από παιδιά κάτω των 16 ετών και να κλείνουν τους υπάρχοντες λογαριασμούς τους. Πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ως ελάχιστη ηλικία χρήστη τα 13 έτη, ωστόσο είναι εύκολο να αποφευχθεί αυτός ο περιορισμός.

Η κατάσταση σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ

Παρά το γεγονός ότι πολλές πολιτείες έχουν εξετάσει παρόμοιες νομοθεσίες, λίγες έχουν προτείνει πλήρη απαγόρευση της χρήσης social media από ανήλικους. Για παράδειγμα, στο Αρκάνσας, ένας ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε την εφαρμογή ενός νόμου που απαιτούσε τη συγκατάθεση των γονέων για τη δημιουργία λογαριασμών σε social media από ανήλικους.

Ορισμένοι γονείς στη Φλόριντα αντιμετωπίζουν ανάμεικτα το νομοσχέδιο. Μερικοί πιστεύουν ότι η απόφαση πρέπει να είναι στα χέρια του κάθε γονέα ανάλογα με την ωριμότητα των παιδιών τους. Παράλληλα, ορισμένοι υπογραμμίζουν τη σημασία του νομοσχεδίου ως προς την προστασία των ανηλίκων από ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν στα social media.

Γυναίκα με πράσινο μπλουζάκι που κρατά smartphone κατά τη διάρκεια της ημέρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ