Αμερικανός κρατούμενος θα εκτελεστεί με καθαρό άζωτο αφού έχασε τις προσφυγές της τελευταίας στιγμής

Αμερικανός κρατούμενος θα εκτελεστεί με καθαρό άζωτο αφού έχασε τις προσφυγές της τελευταίας στιγμής

Η Αλαμπάμα θα γίνει η πρώτη πολιτεία που θα εκτελέσει θανατοποινίτη με αυτόν τον τρόπο

Ένας θανατοποινίτης από την Αλαμπάμα απέχει λίγες ώρες από την εκτέλεσή του με καθαρό άζωτο – την πρώτη παγκοσμίως – αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αναστολή της. Η προσφυγή αφορούσε τον καταδικασμένο για δολοφονία Κένεθ Σμιθ, του οποίου η προγραμματισμένη για το 2022 εκτέλεση ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, επειδή απέτυχε η προσπάθεια για τη χορήγηση ενδοφλέβιου διαλύματος, προτού εκπνεύσει η προθεσμία του εντάλματος.

Το άζωτο πρέπει να διοχετεύεται στο σώμα του μέσω μάσκας για έως και 15 λεπτά. Ο 58χρονος Σμιθ καταδικάστηκε το 1989 για τη δολοφονία της συζύγου ενός ιεροκήρυκα, Ελίζαμπεθ Σένετ. Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές, είναι το πρώτο άτομο που θα εκτελεστεί με αυτή τη μέθοδο.

Ο Σμιθ ήταν ένας από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της 45χρονης Σένετ στις 18 Μαρτίου 1988. Την ξυλοκόπησαν με έναν συνεργό του με ένα εργαλείο τζακιού και τη μαχαίρωσαν στο στήθος και το λαιμό. Ο θάνατός της σκηνοθετήθηκε για να μοιάζει με διάρρηξη.

Ο σύζυγός της, ένας χρεοκοπημένος ιεροκήρυκας είχε ενορχηστρώσει το σχέδιο για να εισπράξει χρήματα από την ασφάλεια. Αυτοκτόνησε, όταν έγινε γνωστό το σκεπτικό του.  Ο συνεργός του Σμιθ, Τζον Φόρεστ Πάρκερ, εκτελέστηκε το 2010.

Οι δικηγόροι του Σμιθ υπέβαλαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η υποβολή καταδίκων σε πολλαπλές απόπειρες εκτέλεσης παραβιάζει την Όγδοη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει από τη «σκληρή και ασυνήθιστη» τιμωρία. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι η εκτέλεση με αέριο άζωτο θα μπορούσε να ισοδυναμεί με βασανιστήριο, να αποτελεί απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και ζήτησε να σταματήσει.

Η Αλαμπάμα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά εκτέλεσης στις ΗΠΑ

Από το 2018, η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τρεις αποτυχημένες απόπειρες θανατηφόρας ένεσης, στις οποίες οι καταδικασμένοι κρατούμενοι επέζησαν. Το 2022, η Αλαμπάμα προσπάθησε να εκτελέσει τον Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ με θανατηφόρα ένεση, αλλά ακύρωσε την εκτέλεση λόγω προβλημάτων με την εισαγωγή σταγόνας σε μια φλέβα. Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ ήταν ένας από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της συζύγου ενός ιεροκήρυκα το 1988. Ο γενικός εισαγγελέας της Αλαμπάμα είπε τώρα ότι ήρθε η ώρα να εκτελεστεί η θανατική ποινή.

Με πληροφορίες από BBC

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ