ΠΑΟΚ: Ποινές για τους κατηγορούμενους

ΠΑΟΚ: Ποινές για τους κατηγορούμενους

Σε σοβαρές νομικές περιπέτειες μπλέκονται το τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ και πέντε ποδοσφαιριστές καθώς ο Αθλητικός Εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, τους έχει ασκήσει ποινική δίωξη για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο πάρκινγκ της OPAP Arena.

Η αθλητική νομοθεσία, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει αυστηρές ποινές που δεν μπορούν να μετατραπούν ή να ανασταλούν!

Ας δούμε την κατάσταση λεπτομερώς:

Σύμφωνα με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο:

«Άτομο που εκ προθέσεως μέσα σε αθλητικές εγκαταστάσεις, κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, ρίχνει προς τον αγωνιστικό χώρο ή εναντίον άλλου οποιοδήποτε αντικείμενο, που μπορεί να προκαλέσει έστω και ελαφρά σωματική βλάβη, ή που βιαιοπραγεί κατά άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή».

Η παρ. 2 του νόμου αναφέρει:

«Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή, τιμωρείται όποιος (…) ενεργεί εναντίον άλλου με αφορμή μια αθλητική εκδήλωση άμεσα πριν ή μετά την διεξαγωγή της, ή σε διαφορετικό χώρο».

Τα επίμαχα γεγονότα συνέβησαν αρκετή ώρα μετά τη λήξη του αγώνα, κάτι που σημαίνει ότι η εν λόγω διάταξη ισχύει.

Σημαντικά σημεία του άρθρου περιλαμβάνουν:

«Εάν διαπιστωθούν αξιόποινες πράξεις, απαγορεύεται η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε κοινωφελή εργασία και η αναστολή εκτέλεσης αυτής σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. του Ποινικού Κώδικα.»

«Τα συγκεκριμένα αδικήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως. Το αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση είναι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της περιοχής όπου διαπράχθηκαν οι πράξεις. Υποχρεωτικοί περιοριστικοί όροι επιβάλλονται σε περίπτωση αναβολών της εκδίκασης.»

«Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, καθώς και απαγόρευση εισόδου σε αθλητικές εγκαταστάσεις για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως πέντε (5) έτη, τιμωρείται ο κατηγορούμενος που παραβιάζει τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ