Η ΑΕΛ Novibet πήρε ανάσα στην μάχη παραμονής χάρη στη νίκη 1-0 επί του Πανσερραϊκού, σε ένα ματς γεμάτο νεύρα και αποφάσεις VAR. Ο Σαγκάλ έκανε τη διαφορά με το γκολ του στο δεύτερο ημίχρονο, δίνοντας δεύτερο σερί τρίποντο στους «βυσσινί» για την 18η αγωνιστική της Stoiximan Super League. Οι φιλοξενούμενοι έμειναν με εννιά παίκτες μετά την αποβολή του Μπρουκς και τώρα κοιτάζουν τον κίνδυνο υποβίβασης κατάματα.
Οι επιλογές των προπονητών
Ο Σάββας Παντελίδης παίρνει ρίσκο με 3-4-3 για την ΑΕΛ Novibet. Βάζει Αναγνωστόπουλο κάτω, τριάδα Παντελάκη, Φεριγκρά, Ηλιάδη πίσω, Σουρλή και Ατανάσοφ στα αμυντικά χαφ, Μασόν δεξιά, Όλαφσον αριστερά, ενώ Σαγκάλ και Τούπτα στα φτερά, Γκάρατε μπροστά. Από την άλλη, ο Χεράρ Σαραγόσα κρατάει παρόμοια ιδέα αλλά με 3-5-2 στον Πανσερραϊκό: Τσομπανίδης γκολκίπερ, Γκελασβίλι, Ντε Μάρκο, Φέλτες στόπερ, Λύρατζης και Κάλινιν μπακ, Δοϊρανλής στο κέντρο μαζί με Ριέρα και Ομεόνγκα, Ίβαν και Καρέλης επιθετικοί.
Από την αρχή ως το τέλος
Κακό ξεκίνημα στο ματς, ταιριάζει με την ποιότητα και τη θέση και των δύο ομάδων στα πρώτα λεπτά. Η ΑΕΛ φλυαρεί μπροστά, ο Πανσερραϊκός χάνει μπάλες εύκολα, δεν βγαίνει δεύτερη πάσα. Μέχρι το 14′ περιμένουμε την πρώτη καλή στιγμή: Σουρλής βάζει γρήγορα φάουλ στον Τούπτα, εκείνος συγκλίνει και σουτάρει, μα ο Τσομπανίδης διώχνει σε κόρνερ.
Δυο λεπτά μετά, η ΑΕΛ χάνει διπλή ευκαιρία. Σαγκάλ βάζει έξυπνα φάουλ από δεξιά, Τσομπανίδης αποκρούει, και στη συνέχεια Γκάρατε κεφαλιὰζει επικίνδυνα αλλά στέλνει άουτ. Το ρυθμό παίρνει το παιχνίδι σιγά-σιγά, και στο 28′ ο Τούπτας κεφαλιάζει πίσω στον Σαγκάλ, που σουτάρει από δύσκολη γωνία – η μπάλα βγαίνει πλάγιο, άτυχο τέλειωμα.
Πρώτη φορά απειλεί ο Πανσερραϊκός στο 31′. Λύρατζης ανεβαίνει δεξιά, σεντράρει, Ίβαν γυρίζει με κεφαλιά, αλλά ο Αναγνωστόπουλος πιάνει εύκολα. Οι Σερραίοι τραβιούνται πίσω, και στο 39′ χάνουν την καλύτερή τους στιγμή: Δοϊρανλής περνάει στον Ριέρα, εκείνος κόβει και σουτάρει δυνατά, η μπάλα πάει ελάχιστα έξω.
Κορυφαία ευκαιρία πριν το ημίχρονο. Σαγκάλ εκτελεί κόρνερ δεξιά, Παντελάκης πετάγεται στο πρώτο δοκάρι με δυνατή κεφαλιά, Τσομπανίδης κάνει απίστευτη άμυνα και κρατάει το 0-0. Στα αποδυτήρια φτάνουν έτσι οι ομάδες.
Ιδανικό ξεκίνημα για ΑΕΛ στο β’ μέρος. Βγαίνουν γρήγορα μπροστά και σκοράρουν αμέσως: σέντρα αριστερά, Σαγκάλ κεφαλιάζει, Τσομπανίδης αποκρούει κακώς, και ο Σαγκάλ με tap-in σπρώχνει τη μπάλα μέσα. Αρχικά ακυρώνεται για φάουλ, αλλά μετά από VAR ο Κόκκινος το επικυρώνει, 1-0 οι «βυσσινί».
Ο Πανσερραϊκός αντιδρά γρήγορα, αλλά στο 48′ ο Καρέλης πλασάρει εξ επαφής και νικάει – οφσάιντ, σωστά ακυρώνεται. Το ματς ανάβει, μπάλα πηγαινοέρχεται, η ΑΕΛ δοκιμάζει μακρινά σουτ χωρίς αποτέλεσμα. Οι προπονητές αλλάζουν παίκτες, Τεϊσέιρα μπαίνει για εμπειρία στους φιλοξενούμενους, και στο 60′ έρχεται πέναλτι για χέρι μετά κεφαλιά του – ο Ζαμπάλας καλεί Κόκκινο στο VAR, και το πέναλτι ανατρέπεται.
Στο 81′ η αρένα παγώνει δυο φορές. Πανσερραϊκός σε κόντρα, Τεϊσέιρα σκοράρει αλλά ακυρώνεται οφσάιντ – και νωρίτερα, Παντελάκης μένει αιμόφυρτος από τάκλιν του Φεριγκρά με τάπες και γόνατο. Η ένταση χτυπάει κόκκινο. ΑΕΛ πιέζει στο τέλος με σουτ από Μούργο και Κοσονού, αλλά δεν βγαίνει τίποτα.
Στο 90’+3′, ο Μπρουκς που μπήκε αργότερα παίρνει κόκκινη για σκληρό φάουλ στον Κοσονού, μετά από τρίτο VAR έλεγχο. Έτσι τελειώνει το ματς, με την ΑΕΛ να κρατάει το τρίποντο.
Ο Σαγκάλ ξεχωρίζει ως MVP, σκοράρει για τρίτο ματς подряд και δίνει ανάσες στην ομάδα του. Στον πάγκο, ο Παντελίδης βλέπει την ΑΕΛ να μαζεύει πόντους σε κρίσιμες στιγμές της σεζόν.
Δύσκολο απόγευμα για τον διαιτητή Κόκκινο σε ντέρμπι με φωτιά – τρεις φορές στο VAR, λείπει θάρρος στις αποφάσεις, αλλά τα ακυρωθέντα γκολ και η κόκκινη βγαίνουν σωστά μετά review.
ΑΕΛ Novibet (Σάββας Παντελίδης): Αναγνωστόπουλος, Μασόν, Όλαφσον, Ηλιάδης, Παντελάκης (87′ Κοσονού), Φερίγκρα, Σουρλής, Ατανάσοφ (76′ Χατζηστραβός), Σαγκάλ (Πασάς), Γκάρατε (63′ Νάορ), Τούπτα (87′ Μούργος).
Πανσερραϊκός (Χεράρ Σαραγόσα): Τσομπανίδης, Λύρατζης, Γκελασβίλι, Φέλτες, Ντε Μάρκο (79′ Μασκανάκης), Κάλινιν, Ομεόνγκα, Δοϊρανλής (69′ Σαλάμ), Ριέρα (80′ Μπρουκς), Καρέλης, Ίβαν (54′ Τεϊσέιρα).
Διαιτητής: Κόκκινος
Βοηθοί: Μπαλιάκας, Μάτσας
4ος: Ανδριανός
VAR: Ζαμπάλας
AVAR: Φωτιάς