Ο Νίκος Παπαδόπουλος θυμήθηκε μια περίοδο που έκανε τα πάντα για να μάθει περισσότερα στο ποδόσφαιρο, χωρίς να το ξέρει κανείς. Στην εκπομπή του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 με τον Σωτήρη Ταμπάκο, ο Έλληνας προπονητής μίλησε για εκείνες τις μέρες στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Πήγαινε κρυφά να δει τις προπονήσεις του ΠΑΟΚ υπό τον Φερνάντο Σάντος, μόνο και μόνο για να πάρει ιδέες.
Κρυφές επισκέψεις και έμπνευση από τον Μπιέλσα
Επέλεξε την Ολλανδία γιατί του άρεσε το επιθετικό στυλ εκεί, όπως εξήγησε. Παρακολουθεί όλη την ώρα μεγάλους προπονητές. Και ο Μαρσέλο Μπιέλσα ξεχωρίζει γι’ αυτόν εδώ και χρόνια, μαθαίνει όσα λέει και τη φιλοσοφία του.
«Όταν ήμουν στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, πήγαινα κρυφά και παρακολουθούσα τις προπονήσεις του ΠΑΟΚ με τον Φερνάντο Σάντος. Επέλεξα την Ολλανδία για το επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζουν, μου αρέσει πώς σκέφτονται εκεί. Προσπαθώ να παρακολουθώ όλα τα μεγάλα ονόματα. Τον Μπιέλσα εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθώ να τον μάθω, τα όσα έχει πει, τη φιλοσοφία του».
Επιθετικό ποδόσφαιρο και προσαρμογές
Μέγαλωσε με την ιδέα του επιθετικού παιχνιδιού, χάρη στον Γκέραρντ που είχε αυτή την άποψη. Το κρατάει στο μυαλό του από τότε. Έχεις την μπάλα, κινδυνεύεις λιγότερο, λέει απλά.
Βελτιώνει και τα άλλα, όπως τι κάνεις όταν χάνεις την κατοχή. Σε κάθε παιχνίδι βλέπουν τον αντίπαλο και φτιάχνουν σχέδιο. Μερικές φορές αποφεύγουν το build-up αν ο άλλος πιέζει δυνατά.
Η ομάδα αλλάζει τρόπους στην επίθεση για να μην τη μαντεύει εύκολα ο αντίπαλος. Κλείνεται συχνά μόνος του και βλέπει βιντεάκια προπονητών. Ο Μπιέλσα άλλαξε τα πράγματα στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως, και οι ιδέες του τον φουντώνουν να τις πάρει και να τις δικές του κάνει.
«Είμαι φαν του επιθετικού ποδοσφαίρου. Αυτό πηγάζει από το ότι μεγάλωσα με τον Γκέραρντ, που είχε αυτή τη φιλοσοφία. Έχω γαλουχηθεί έτσι, αυτό είναι στο μυαλό μου. Όταν έχεις την μπάλα κινδυνεύεις λιγότερο. Προσπαθώ να βελτιώσω τα υπόλοιπα κομμάτια, όπως το τι γίνεται όταν χαθεί η μπάλα.
Σε κάθε ματς προετοιμάζουμε βάσει του αντιπάλου πώς θα λειτουργήσουμε. Κάποιες φορές μπορεί επίτηδες να μην κάνουμε build-up λόγω του πρέσινγκ του αντιπάλου. Η ομάδα αλλάζει τρόπους ανάπτυξης στην επίθεση για να μην μπορεί εύκολα ο αντίπαλος να μας αναλύσει. Πολλές φορές κλείνομαι στον εαυτό μου και παρακολουθώ πολλούς προπονητές.
Για μένα ένας προπονητής που έχει αλλάξει τα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και προσπαθώ να τον παρακολουθήσω είναι ο Μπιέλσα, που έχει ιδέες οι οποίες με εξιτάρουν στο να τις πάρω εγώ, να τις κάνω δικές μου και να τις εξελίξω. Το επιθετικό ποδόσφαιρο είναι η τοποθέτηση στον αγωνιστικό χώρο και οι κινήσεις σε αυτόν.
Το ψάχνω πάρα πολύ, έχω τη δυνατότητα να το δουλέψω και ευφυείς παίκτες για να το περάσω εύκολα. Πλέον με καταλαβαίνουν, συνεργάζομαι μαζί τους αρκετό χρόνο. Οι προπονητές πρέπει να μείνουν για να περάσουν τη φιλοσοφία τους. Νομίζω ότι ένας άνθρωπος που θέλει να είναι καλός προπονητής, δεν πρέπει να μένει σε αυτά που γνωρίζει, αλλά να εξελίσσεται». Το επιθετικό ποδόσφαιρο βασίζεται στη θέση στον χώρο και στις κινήσεις. Τον ψάχνει βαθιά, έχει παίκτες έξυπνους να το πιάσουν γρήγορα. Τώρα τον καταλαβαίνουν, αφού δουλεύουν μαζί καιρό.
Οι προπονητές θέλουν χρόνο για να βάλουν τις ιδέες τους. Κανείς καλός δεν μένει στα ίδια, πρέπει να προχωράει.