Ο Μάρκο Νίκολις μίλησε στην Cosmote TV για τον αυριανό αγώνα της ΑΕΚ με τον Λεβαδειακό. Η ομάδα του προπονητή από τη Σερβία ετοιμάζεται για μια δύσκολη δοκιμασία στην έδρα της, στη 22η αγωνιστική της Stoiximan Super League. Ο Σέρβος τεχνικός δεν κρύβει τις ανησυχίες του για την ποιότητα του αντιπάλου και την απουσία θεατών.
Προκλήσεις και προειδοποιήσεις για την ΑΕΚ
Μένουν πέντε αγωνιστικές μέχρι τα πλέι οφ. Ο Νίκολις βλέπει την ΑΕΚ σχεδόν σίγουρα εκεί, παρόλο που η πρώτη θέση τώρα στο πρωτάθλημα ξενίζει τους πολλούς. «Μένουν πέντε ακόμη αγωνιστικές πριν την έναρξη των play offs. Μιλώ για τα play offs γιατί είναι, πλέον, σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι θα είμαστε σε αυτά. Σε ποια θέση, ακόμη δεν ξέρουμε. Για την ώρα, είμαστε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, κάτι που πιθανόν κανείς δεν περίμενε για αυτό το σημείο του πρωταθλήματος. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται με κάτι μεγάλο, τουλάχιστον όχι για την ώρα. Είναι κάτι που επαναλαμβάνω όλη την ώρα από το ξεκίνημα της σεζόν. Το πιο σημαντικό είναι που θα βρίσκεσαι στο τέλος. Αντιμετωπίζω τα εντός έδρας παιχνίδια απέναντι στην ΑΕΛ και την Κηφισιά ως πάρα πολύ δύσκολα. Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα εκτός έδρας παιχνίδια απέναντι στον Βόλο και τον Ατρόμητο. Όμως, το πιο δύσκολο από όλα, είναι αυτό απέναντι στον Λεβαδειακό.»
Ο Λεβαδειακός κάθεται στην τέταρτη θέση όχι τυχαία. Έχει ποιότητα, καλό προπονητή και παίκτες που παίζουν δυνατά. Η ΑΕΚ τους νίκησε δύο φορές φέτος, και οι άλλες μεγάλες ομάδες όχι – αυτό από μόνο του δίνει προειδοποιήσεις.
Αυτός ο αγώνας είναι ο επόμενος, και γι’ αυτό ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο. «Κατ’ αρχάς, γιατί είναι το αμέσως επόμενο παιχνίδι. Δεύτερον, γιατί αντιμετωπίζουμε μια πραγματικά πολύ καλή ομάδα. Είναι εκεί που είναι, στην τέταρτη θέση, όχι από λάθος, όχι επειδή έτυχε. Αλλά επειδή έχουν ποιότητα, έχουν καλό προπονητή, καλό στυλ παιχνιδιού, καλούς ποδοσφαιριστές. Και παίζουν πολύ καλό ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι είμαστε η μόνη ομάδα, που τους έχουμε κερδίσει φέτος δύο φορές, συμπεριλαμβάνω σε αυτές και το φιλικό. Γιατί κανείς άλλος από τις μεγάλες ομάδες δεν το κατάφερε από όσο γνωρίζω. Και όλα αυτά είναι… προειδοποιητικά σημάδια για εμάς και τα συζητάμε κάποιες φορές.»
Τακτική και η απουσία φιλάθλων
Επειδή το παιχνίδι γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, ο Νίκολις νιώθει άβολα. Για τους ποδοσφαιριστές και τους ανθρώπους γύρω από την μπάλα, ο κόσμος δίνει το πάθος – και τώρα ακριβώς αυτό λείπει. Είναι παράλογο, λες και προσπαθείς να γεμίσεις τα γήπεδα και μετά τα κλείνεις.
Όλοι ξέρουμε πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία τα γήπεδα παλιότερα, και τώρα αυτή η τιμωρία ξαναφέρνει τέτοιες καταστάσεις. «Επίσης, πρέπει να πω ότι μισώ την περίσταση αυτής της Κυριακής. Γιατί για εμένα ή μάλλον, όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλους εμάς τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για τον κόσμο μας. Για τον κόσμο που ακολουθεί την ομάδα, για αυτούς που γεμίζουν τα γήπεδα και δίνουν συναίσθημα και πάθος. Για εμένα, αυτή η τιμωρία του να παίζεις κεκλεισμένων των θυρών είναι πάντα μια μεγάλη ανοησία. Γιατί από τη μία προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο και από την άλλη τους κλείνουμε το γήπεδο. Αυτά τα δύο έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Θέλουμε τον κόσμο στα γήπεδα ή δεν θέλουμε τον κόσμο στα γήπεδα; Επίσης, η ενοχή στον 21ο αιώνα βρίσκεται εύκολα, έχουμε κάμερες παντού όπου κι αν πάμε. Αν κάποιος κάνει κάτι, ας μην τους επιτρέπουν την είσοδο, αλλά μην τους αποκλείεις όλους από το γήπεδο. Οπότε, θα είναι μια κακή περίσταση για εμάς, αλλά όλα όσα είπα είναι σημάδια που θα πρέπει να φέρουν την προσοχή μας στο μέγιστο επίπεδο. Και νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι να ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο να παίξουμε καλά, παρά τις συνθήκες. Και το πιο σημαντικό: να συνεχίσουμε το σερί μας».
Στα τακτικά, ο Λεβαδειακός αλλάζει σχήμα μερικές φορές σε 3-4-3 και πιέζει από εκεί. Οι αντεπιθέσεις τους βγάζουν μάτια, και στις στημένες φάσεις είναι σκληροί. Η ΑΕΚ πρέπει να παίξει πλήρες ματς για να μην εκτεθεί.
Η δική τους ποιότητα πρέπει να βγει στο γήπεδο. Ο Νίκολις έχει σχέδιο για την ενδεκάδα, αλλά δεν το λέει ανοιχτά. «Ναι, έχουν καλό στυλ παιχνιδιού. Πολλές φορές έχοντας τη μπάλα, τοποθετούν έναν μέσο ανάμεσα, δημιουργώντας ένα 3-4-3, παρ’ ότι δεν είναι αυτό το βασικό τους σύστημα. Αλλά αυτό το σχήμα δημιουργούν και δεν είναι κάτι ευχάριστο για τον αντίπαλο. Πολλές ομάδες το κάνουν αυτό και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις τοποθετήσεις τους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Επίσης, το passing game τους δεν είναι κακό, στις αντεπιθέσεις είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι. Στις στατικές φάσεις είναι πολύ καλοί, γενικώς έχουν πολλά καλά στοιχεία. Οπότε, θα πρέπει να κάνεις ένα γεμάτο παιχνίδι, για να αποτρέψεις την ποιότητά τους. Και φυσικά, το πιο σημαντικό πάντα για εμένα, είναι να βρεις τρόπο να εμφανίσεις τη δική σου ποιότητα στον αγωνιστικό χώρο. Έχουμε μια καθαρή ιδέα για το πώς θέλουμε να παίξουμε, φυσικά δεν μπορώ να τη συζητήσω δημόσια. Επίσης, έχουμε μια ιδέα για την ενδεκάδα και για το ποιοι είναι οι παίκτες που μπορούν να το πετύχουν. Πιστεύω ότι θα είναι έτοιμοι, αλλά δεν περιμένω ένα εύκολο παιχνίδι. Πιστεύω ότι θα είναι ένα δυνατό παιχνίδι. Οι δύο ομάδες θα είναι κοντά και οι λεπτομέρειες θα το κρίνουν, ελπίζω προς την πλευρά μας».