Όσοι από εσάς παρακολουθείτε τα νέα σχετικά με την άσκηση και την υγεία, σίγουρα έχετε νιώσει μια αίσθηση υπερφόρτωσης. Παρομοίως με τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, οι πληροφορίες για τα οφέλη της άσκησης δεν φαίνεται να σταματούν ποτέ. Αν είστε λογιστής, μπορείτε να κατανοήσετε τη σχετική δυσφορία.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, ώστε στο τέλος της ημέρας να ζούμε υγιέστερα και πιο ευχάριστα.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο υγείας, χρειαζόμαστε τουλάχιστον μέτριας έντασης αερόβια άσκηση – για παράδειγμα, γρήγορο περπάτημα – τουλάχιστον τρεις φορές εβδομαδιαίως, με συνολικό χρόνο 150 λεπτά.
Επιδημιολογικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι αυτές οι συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου (από καρκίνο του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα) και οστεοπόρωσης. Επίσης, συμβάλλουν στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ύπνου.
Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα οφέλη, οι οδηγίες προτείνουν 300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας δραστηριότητας εβδομαδιαίως, ενώ θα πρέπει να ενσωματώσουμε και δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης κάθε εβδομάδα. Ο ιδανικός συνδυασμός περιλαμβάνει 30 λεπτά αερόβιας προπόνησης πέντε φορές την εβδομάδα, με δύο πρόσθετες ημέρες εστιασμένες στην ενδυνάμωση.
Φαίνεται όμως ότι τα νούμερα μπορεί να αλλάξουν αν ο στόχος σας είναι απώλεια βάρους ή βελτίωση επιδόσεων. Αν έχετε βαρεθεί όλα αυτά τα στοιχεία, σας έχω μια πιο απλή λύση για μία υγιή ζωή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Aging αποκαλύπτει τον τρόπο.
Μόλις δύο ημέρες άσκησης αρκούν
“We find that the weekend warrior pattern is associated with similarly lower risks of dementia, stroke, Parkinson’s disease, depressive disorders and anxiety compared to a regularly active pattern.”https://t.co/0wzkRGMxGw @NatureAging pic.twitter.com/OAo1BUdxSZ— Eric Topol (@EricTopol) August 21, 2024
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αν αποφασίσεις να γίνεις «πολεμιστής του Σαββατοκύριακου», δηλαδή να αφιερώσεις τα Σαββατοκύριακα στην άσκηση, μπορείς να κερδίσεις πολλά βιολογικά οφέλη. Και σταματήστε να λέτε ότι δεν έχετε χρόνο – πρόκειται για την υγεία σας!
Η σχετική μελέτη από ερευνητές στην Κίνα εξερεύνησε δεδομένα περισσότερων από 75.000 ατόμων από την UK Biobank, μια σπουδαία μελέτη που παρακολουθεί τη υγεία σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στη Μεγάλη Βρετανία.
Πάνω από 100.000 συμμετέχοντες, με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών, συμφώνησαν να φορέσουν συσκευές καταγραφής δραστηριότητας. Αυτή η παρακολούθηση διήρκεσε κατά μέσο όρο 8,4 έτη και συμπεριλάμβανε δεδομένα νοσηλείας, αρχεία θανάτου και πληροφορίες για την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: οι τακτικά ενεργοί (21.200 τηρούσαν τη συνιστώμενη διάρκεια άσκησης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας), οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» (30.000 έκαναν το 50% της δραστηριότητας μέσα σε μία ή δύο ημέρες) και οι ανενεργοί (24.300 δεν τηρούσαν τα 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας εβδομαδιαίως).
Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η ηλικία, το φύλο, οι διατροφικές συνήθειες και ιστορικό παθήσεων (διαβήτης, υπέρταση, καρκίνος), προέκυψαν τα εξής ευρήματα:
- 26% χαμηλότερος κίνδυνος εκφίσεως άνοιας,
- 21% μειωμένος κίνδυνος γεφυρικών νοσημάτων όπως εγκεφαλικό,
- 45% χαμηλότερος κίνδυνος νόσου του Πάρκινσον,
- 40% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης,
- 37% μειωμένος κίνδυνος εκδήλωσης αγχώδους διαταραχής.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα των «πολεμιστών του Σαββατοκύριακου» συγκρίθηκαν ευνοϊκά με εκείνους των τακτικά ενεργών ατόμων.
Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές Matthew Ahmadi (μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του University of Sydney) και Εμμανουήλ Σταματάκης (Καθηγητής Φυσικής Δραστηριότητας στο University of Sydney) επισημαίνουν ότι οι προστατευτικές συσχετίσεις κατά της κατάθλιψης και του άγχους είναι αξιόπιστες για όλες τις ηλικιακές ομάδες, και ιδίως σημαντικές για τους άνω των 65 ετών, αναδεικνύοντας τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία των ηλικιωμένων.