Αναταραχή γύρω από την ελληνική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ – Θα ακυρωθεί η συμμετοχή;

Αναταραχή γύρω από την ελληνική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ – Θα ακυρωθεί η συμμετοχή;

Η αντικατάσταση τεσσάρων μελών της επιτροπής που κλήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) να επιλέξει την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα επερχόμενα Όσκαρ έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αντέτεινε έντονα ότι αυτή η κίνηση ήταν ανεξήγητη.

Μετά από τις αντιδράσεις, ο υφυπουργός Ιάσων Φωτήλας προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου, όπου δήλωσε:

“Δεν υπάρχει αντικατάσταση, διότι δεν είχε συσταθεί επιτροπή. Μία και μοναδική επιτροπή υπάρχει, αυτή που έχει ανακοινωθεί στη Διαύγεια.”

Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάλληλος του ΥΠΠΟ “επέλεξε να παρακάμψει την προδιαγεγραμμένη διαδικασία”.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θεωρεί ότι οι εξηγήσεις του Υφυπουργού δεν είναι επαρκείς και ζητά με επιστολή της την ακύρωση της συμμετοχής της Ελλάδας στα Όσκαρ.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:

“Αίτημα ακύρωσης της συμμετοχής της Ελλάδας στα Βραβεία Όσκαρ 2025

Αξιότιμε κ. Φωτήλα,

Η πρόσφατη δημόσια απάντησή σας δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά τα ερωτήματα που τέθηκαν από την Ελληνική Ακαδημία και άλλους οργανισμούς σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής για το βραβείο Διεθνούς Ταινίας.”

Δύο βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

Ποιος και γιατί αποφάσισε την αντικατάσταση των μελών;

Είχε ασκηθεί πίεση στον ΥΠΠΟ από πρόσωπα σχετιζόμενα με τις υποψήφιες ταινίες;

Οι αλλαγές που έγιναν οδήγησαν σε μια κρίση διαδικασιών και ανησυχίες για το κύρος της ελληνικής συμμετοχής. Ο μηχανισμός της επιλογής θίγεται και η ευθύνη βαραίνει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ.

Μετά την απόσυρση 23 από τις 25 υποψήφιες ταινίες και τις παραιτήσεις μελών, η διαδικασία φαίνεται να έχει καταρρεύσει εξ ολοκλήρου. Ανάλογα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας, οι αλλαγές στην επιτροπή δεν μπορούν να γίνουν μετά τις 15 Αυγούστου 2024.

Έτσι, η ΕΑΚ ζητά την ολοκληρωτική ακύρωση της διαδικασίας και την μη κατάθεση πρότασης φέτος.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η απόφαση αυτή έχει μεγάλο κόστος για την ελληνική κινηματογραφία, με τις συνέπειες να πλήττουν τους δημιουργούς που έχουν αποσύρει τις ταινίες τους. Η κινηματογραφική κοινότητα είναι διατεθειμένη να υποστεί αυτό το κόστος προκειμένου να προστατεύσει την αξιοπρέπειά της απέναντι στο κράτος.

Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να εξετάσει σοβαρά τα αιτήματα του κινηματογραφικού τομέα, καθώς οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες συνεχίζουν να βλάπτουν την αξία και την ανάπτυξη του κλάδου.

Η εθνική κινηματογραφία τιμά τη χώρα με τις διεθνείς της επιτυχίες και οι κρατικές αρχές οφείλουν να υποστηρίξουν τον ελληνικό κινηματογράφο, που αποτελεί πηγή δυναμισμό και πολιτιστικής έκφρασης.

Το ΔΣ της ΕΑΚ

Λευτέρης Χαρίτος, πρόεδρος

Ελένη Κοσσυφίδου, αντιπρόεδρος

Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, αντιπρόεδρος

Ζαχαρίας Μαυροειδής, γραμματέας

Βίκυ Μίχα, ταμίας

Γιούρι Αβέρωφ, μέλος

Μιχάλης Κωνσταντάτος, μέλος

Ταυτόχρονα, τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου ΥΠΠΟ εξέδωσαν ανακοίνωση εναντίον της απόδοσης ευθυνών σε υπαλλήλους της επιτροπής:

“Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στο φιάσκο της επιτροπής σε μια υπάλληλο. Ο ισχυρισμός αυτός είναι λανθασμένος.”

  • Η πρόταση της Επιτροπής γίνεται από την αρμόδια Διεύθυνση και δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι. Η επιτροπή που προτάθηκε ήταν αξιόλογη και είχε την αποδοχή της κοινότητας.
  • Η Επιτροπή δεν ήταν παράτυπη, όπως αναφέρθηκε και η απόφασή σας οδήγησε σε αποσύρσεις ταινιών και σε παραίτηση μελών.
  • Η διαδικασία κάλυπτε όλες τις προθεσμίες και οι ευθύνες ανήκουν στους πολιτικούς, όχι στους εργαζομένους που εργάστηκαν υπεύθυνα και διαφανώς.

Δεν θα ανεχτούμε καμία πειθαρχική διαδικασία που θα αποσείσει τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ