Ο Ιάννης Ξενάκης: Πρέπει να γνωρίζει κανείς μαθηματικά για να καταλάβει τη μουσική του;

Το έργο του Ιάννη Ξενάκη, ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες και αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, συνδέεται με τα μαθηματικά και τη φυσική. Ωστόσο, πόσο γνώση χρειάζεται κανείς για να καταλάβει τη μουσική του; Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρουσιάζει δύο εκθέσεις-αφιερώματα στο έργο του Ξενάκη, που αναδεικνύουν τη σχέση του με τα μαθηματικά και την Ελλάδα.

Η έκθεση “Ηχητικές Οδύσσειες” αναδεικνύει τη σύνδεση της μουσικής του Ξενάκη με την αρχιτεκτονική και τη φυσική, ενώ η έκθεση “Ο Ξενάκης και η Ελλάδα” επικεντρώνεται στη σχέση του με τη γενέτειρά του. Οι εκθέσεις θα παρουσιαστούν από τις 29 Ιουνίου 2023 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024 στο ΕΜΣΤ στην Αθήνα.

Με αφορμή αυτές τις εκθέσεις, έρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα για τη σημασία των μαθηματικών στη μουσική του Ξενάκη. Παρόλο που η μουσική του βασίζεται σε πρωτοποριακές μεθόδους και παρουσιάζει σύνθετες δομές, οι εκθέσεις αποδεικνύουν ότι δεν είναι απαραίτητη η γνώση των μαθηματικών για να απολαύσει κανείς τη μουσική του.

Οι δύο εκθέσεις στο ΕΜΣΤ αποτελούν μια ευκαιρία για το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να ανακαλύψει το έργο του Ιάννη Ξενάκη και να απολαύσει τη μουσική του χωρίς την απαίτηση γνώσης των μαθηματικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ