Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό: Ο Νίκος Γεωργιάδης Μοιράζεται Γνώσεις

Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό: Ο Νίκος Γεωργιάδης Μοιράζεται Γνώσεις

Ο Νίκος Γεωργιάδης, διεθνούς φήμης αθλητικός ψυχολόγος και επί χρόνια υπεύθυνος Αθλητικής Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης στον Ολυμπιακό, παρευρέθηκε στην εκπομπή “Άμεσο Ριπλέι” του EOK WebRadio και συζήτησε για την ψυχική υγεία στο μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα.

Όσα ανέφερε:

Για την ψυχική υγεία στον αθλητισμό: «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω πως θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Για εμένα, ο αθλητισμός αποτελεί ένα εξαιρετικό “εργαλείο” για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων που προκύπτουν στη νεολαία. Ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ασφαλές καταφύγιο για όλους μας, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τις ψυχικές μας αντοχές απέναντι στις προκλήσεις της καθημερινότητας.»

Σχετικά με τις δηλώσεις του Πεπ Γκουαρντιόλα για αυτοτραυματισμό: «Διατηρώ ερωτήσεις σχετικά με το αν η κατάσταση που αναφέρθηκε είναι αυτοτραυματισμός ή απλός υπερβολικός θυμός. Η διαφορά είναι ουσιώδης και απαιτεί προσεκτική ανάλυση. Ενδεικτικά, ο Γκουαρντιόλα ζήτησε συγνώμη, επισημαίνοντας ότι ίσως έκανε υπερβολές στην αναφορά του.»

«Ο αυτοτραυματισμός είναι μία σοβαρή κατάσταση με βαθιές ψυχολογικές επιπτώσεις. Οι αθλητές αντιμετωπίζουν μεγάλα έγγραφα και η κοινωνία μας δεν είναι ξένη σε αυτά. Η συμπεριφορά του Γκουαρντιόλα θα μπορούσε περισσότερο να αποδοθεί σε υπερβολική αντίδραση θυμού και όχι σε καταθλιπτικά συμπτώματα.»

Για την ευαλωτότητα των αθλητών υψηλού επιπέδου: «Είναι κρίσιμο οι αθλητές να θωρακίσουν εξίσου τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Οι πίεσεις στις μεγάλες ομάδες και η ένταση του επαγγελματικού αθλητισμού είναι σε υψηλά επίπεδα. Ανεξαρτήτως των φυσικών και τεχνικών ικανοτήτων, η ικανότητα διαχείρισης της πίεσης είναι καθοριστική για την επιτυχία.»

Σχετικά με την κατάθλιψη στους αθλητές: «Η εχεμύθεια στις συναντήσεις με αθλητές είναι θεμελιώδους σημασίας. Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και ένας διεθνής παίκτης που παραδέχθηκε πως επισκέπτεται ψυχολόγο, δέχτηκε δημόσιες κατηγορίες και επικρίσεις, κάτι που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη στίγματισμένη στάση απέναντι στην ψυχική υγεία.»

«Η προετοιμασία και υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας στις αθλητικές ομάδες είναι ήδη κοινή πρακτική. Η επιστήμη της ψυχολογίας είναι θεμελιώδης σε αυτή την κατεύθυνση, και πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη στρατηγική.»

Αναφορικά με την πρόοδο στον τομέα: «Δουλεύω σε αυτό το πεδίο περισσότερο από 30 χρόνια. Όταν επέστρεψα από την Αμερική το 1993, ήμουν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με μία νέα προσέγγιση συνδυάζοντας αθλητές, προπονητές και γονείς. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι ψυχολόγοι που βελτιώνουν συνεχώς τον τομέα αυτό.»

Για την ανησυχία των αθλητών σχετικά με την κοινή γνώμη: «Μην αμφισβητούμε πως ο φόβος του κοινωνικού στίγματος επηρεάζει τους αθλητές. Γι’ αυτό, η εχεμύθεια είναι θεμελιώδης καθώς τα περισσότερα ζητήματα θα πρέπει να παραμείνουν εντός της ομάδας.»

Τέλος, για την προτροπή σε όσους διστάζουν να ανοιχτούν: «Είναι σημαντικό να μιλήσει κάποιος σε άτομα εμπιστοσύνης και να προσπαθήσει να αναγνωρίσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο θυμός και η λύπη είναι απολύτως φυσικά και χρήσιμα συναισθήματα, και η κατανόησή τους είναι θεμέλιο για μια ψυχολογικά υγιή ζωή. Η καλλιέργεια ψυχολογικών δεξιοτήτων θα πρέπει να είναι μια σταθερή πρακτική σε κάθε αθλητική δραστηριότητα από νωρίς.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ