Βασιλιάς Κάρολος: Το διάγγελμα που περίμενε όλη η Βρετανία! Η αναφορά στα βασιλικά του καθήκοντα

Βασιλιάς Κάρολος: Το διάγγελμα που περίμενε όλη η Βρετανία! Η αναφορά στα βασιλικά του καθήκοντα

Ο βασιλιάς Κάρολος του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε ηχογραφημένο μήνυμα με αφορμή την παραδοσιακή λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης στο Worcester από όπου απουσίαζε φέτος. Το μήνυμα του βασιλιά Κάρολου σύμφωνα με το Sky News, ηχογραφήθηκε στα μέσα Μαρτίου στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ενώ ο ίδιος αναμένεται να δώσει το παρών στην πασχαλινή λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, μαζί με την Καμίλα και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Στο ηχογραφημένο μήνυμά του, θύμισε σε όλους την υπόσχεση της στέψης του, η οποία θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Χριστού «όχι να υπηρετείται, αλλά να υπηρετεί». «Αυτό προσπαθούσα πάντα να κάνω και συνεχίζω να κάνω με όλη μου την καρδιά» είπε και συνέχισε:

«Είναι η ιδιαίτερη προσευχή μου σήμερα ώστε το παράδειγμα του Κυρίου μας να συνεχίσει να μας εμπνέει και να ενισχύει όλες τις κοινότητές μας».

Παράλληλα, εξέφρασε τη «μεγάλη του θλίψη» που έχασε την παραδοσιακή τελετή της Μεγάλης Πέμπτης. Στην εν λόγω τελετή, η οποία γίνεται κάθε Πέμπτη πριν από την Κυριακή του Πάσχα, ο μονάρχης μοιράζει δώρα νομισμάτων -που αντιστοιχούν στην ηλικία του- σε συνταξιούχους που έχουν συνεισφέρει στην εκκλησία και την κοινότητά τους. Η τελετή χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και τιμά τη μνήμη του Ιησού που έπλυνε τα πόδια των Αποστόλων του στο τελευταίο δείπνο. Η βασίλισσα Καμίλα εκπροσώπησε τον Κάρολο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

«Το Royal Maundy Service έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου», είπε ο Βασιλιάς Κάρολος, μετά από μια ανάγνωση της Βίβλου στο σημείο όπου ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Ο Κάρολος τόνισε ότι ο στίχος, από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, «έχει την προέλευσή του στη ζωή του Κυρίου μας, που γονάτισε μπροστά στους μαθητές Του και, προς μεγάλη τους έκπληξη, τους έπλυνε τα πόδια. Με αυτό έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να υπηρετούμε και να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον» – και πώς ως έθνος «χρειαζόμαστε και ωφελούμαστε πολύ από εκείνους που μας απλώνουν το χέρι της φιλίας, ειδικά σε μια εποχή ανάγκης», τόνισε και αν και
δεν σχολίασε άμεσα τη δική του υγεία ή τη διάγνωση καρκίνου της πριγκίπισσας της Ουαλίας, μίλησε για τη σημασία όσων φροντίζουν τους άλλους. Και πρόσθεσε: «Ο Θεός να σας ευλογήσει όλους αυτό το Πάσχα».

Photo Credits: ZUMA PRESS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ