Γιώργος Λάνθιμος: Ανατροπή με το ΚΑΣ; Τι απαντά η παραγωγή για το γύρισμα στην Ακρόπολη

Γιώργος Λάνθιμος: Ανατροπή με το ΚΑΣ; Τι απαντά η παραγωγή για το γύρισμα στην Ακρόπολη

Αίτημα για κινηματογράφηση στην Ακρόπολη απορρίφθηκε – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Απόρριψη Αιτήματος Γυρισμάτων στην Ακρόπολη για την Ταινία “Bugonia” του Γιώργου Λάνθιμου

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απέρριψε πρόσφατα το αίτημα του καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, σχετικά με την πραγματοποίηση γυρισμάτων στην Ακρόπολη, για τη νέα του ταινία με τίτλο “Bugonia”. Η ταινία, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, θα έχει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους την Έμα Στόουν και τον Τζέσι Πλέμονς.

Η εταιρεία παραγωγής “Either Or Productions” είχε αιτηθεί επίσημα στο ΚΑΣ την άδεια για γυρίσματα στον εμβληματικό Ιερό Βράχο στις 10 Απριλίου. Ωστόσο, η απάντηση του συμβουλίου ήταν αρνητική, δημιουργώντας προβληματισμό γύρω από την προοπτική κινηματογράφησης σε έναν τόσο σημαντικό ιστορικό χώρο.

Η Αντίδραση της Παραγωγής και οι Αιτιολογήσεις του ΚΑΣ

Σε δήλωσή της, η παραγωγή της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου ανέφερε: «Δημοσιεύθηκαν εικασίες σχετικά με την αίτησή μας για άδεια κινηματογράφησης στην Ακρόπολη. Επισημαίνουμε ότι δεν μας έχει κοινοποιηθεί καμία επίσημη απόφαση επί του θέματος μέχρι στιγμής και παραμένουμε αισιόδοξοι για μια θετική έκβαση της αίτησής μας.» Παρόλα αυτά, η αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ παραμένει.

Οι λόγοι της απόρριψης από το ΚΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζουν στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη σκηνή που προοριζόταν να γυριστεί στην Ακρόπολη δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου, το οποίο «συμβολίζει μεταξύ άλλων την επίρρωση της δημιουργίας και της ζωής». Επίσης, τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο αποκλεισμού του κοινού από την Ακρόπολη για τις ανάγκες των γυρισμάτων, καθώς η κινηματογραφική ομάδα θα απαιτούσε αποκλειστική χρήση σημαντικού τμήματος του χώρου από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Συνέπειες και Προοπτικές

Η απόφαση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για την παραγωγή της ταινίας “Bugonia” και ίσως οδηγήσει σε αναζήτηση εναλλακτικών τοποθεσιών για τη συγκεκριμένη σκηνή. Παρά τον θαυμασμό που εξέφρασε το ΚΑΣ για το έργο του Γιώργου Λάνθιμου, η ανάγκη προστασίας και διατήρησης του χαρακτήρα της Ακρόπολης, ως παγκόσμιου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, φαίνεται πως υπερίσχυσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ