Ο γνωστός μουσικός παραγωγός Αντώνης Γούναρης, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή “Πάμε Δανάη”, μοιράστηκε συναρπαστικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από δύο διαχρονικά τραγούδια: το “Το Καλύτερο Παιδί” του Γιάννη Πλούταρχου και το “Σα Ναυαγοί” του Νίνο Ξυπολιτά. Μέσα από τις αφηγήσεις του, σκιαγραφείται η διαδικασία δημιουργίας και οι απρόβλεπτες συγκυρίες που διαμόρφωσαν την επιτυχία τους.
Μιλώντας για “Το Καλύτερο Παιδί”, ένα τραγούδι που όπως χαρακτηριστικά είπε “σφράγισε” την καριέρα του λαϊκού τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχου, ο Αντώνης Γούναρης αποκάλυψε ένα απίστευτο παρασκήνιο: ένα τυχαίο λάθος οδήγησε στην ανακάλυψη ενός διαμαντιού. Αρχικά, είχε κληθεί να ενορχηστρώσει ένα διαφορετικό τραγούδι από την κασέτα που του δόθηκε, το οποίο δεν τον ενθουσίασε ιδιαίτερα.
Η τύχη, όμως, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Όταν άκουσε την άλλη πλευρά της κασέτας, ανακάλυψε το “Το Καλύτερο Παιδί”. Παρά την αρχική σύγχυση του Γιάννη Πλούταρχου στο στούντιο, ο Αντώνης Γούναρης επέμενε ότι αυτό το τραγούδι είχε τη δυναμική να απογειώσει την καριέρα του, δικαιώνοντας τον απόλυτα.
“Υπήρχε μια συγκεκριμένη διαδικασία τότε. Μου έδιναν κασέτες με τραγούδια και μου έλεγαν να δουλέψω το πρώτο στη λίστα. Έβαλα την κασέτα και το πρώτο τραγούδι δεν με ενθουσίασε καθόλου. Σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά. Έτσι, γύρισα την κασέτα και άκουσα “Το Καλύτερο Παιδί”. Κατάλαβα ότι μου είχαν δώσει λάθος πλευρά και ότι αυτό έπρεπε να δουλέψω. Όταν την επόμενη μέρα πήγα στο στούντιο και αρχίσαμε να το παίζουμε, ο Γιάννης Πλούταρχος γελούσε. Του λέω: “Γιατί γελάς;” Και μου απαντά: “Έγραψες λάθος τραγούδι, έπρεπε να γράψεις το άλλο”. Του απάντησα να εμπιστευτεί εμένα και ότι αυτό το τραγούδι θα σηματοδοτήσει την καριέρα του.” εξήγησε ο Αντώνης Γούναρης, περιγράφοντας την κομβική στιγμή.
Αναφορικά με το “Σα Ναυαγοί”, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Νίνο Ξυπολιτά, ο Αντώνης Γούναρης αποκάλυψε μια ακόμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: “Η δισκογραφική εταιρεία μου είχε αναθέσει την παραγωγή και την ενορχήστρωση του τραγουδιού. Κάποιος από την εταιρεία μού πρότεινε να αλλάξω το στίχο “σα ναυαγοί και ροβινσώνες” γιατί θεωρούσε ότι είναι κάπως παλιομοδίτικο. Εγώ απάντησα καταφατικά, αλλά μόλις βγήκα από τα γραφεία της εταιρείας, είπα στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται να το αλλάξω. Τελικά, το θέμα δεν συζητήθηκε ξανά και ευτυχώς το ξέχασαν.” Η επιμονή του Αντώνη Γούναρη να διατηρήσει τον αυθεντικό στίχο αποδείχθηκε σοφή, καθώς το τραγούδι αγαπήθηκε ακριβώς γι’ αυτό το χαρακτηριστικό του.