82ο Φεστιβάλ Βενετίας: Ξεκίνησε με λαμπερές εμφανίσεις διασήμων.

82ο Φεστιβάλ Βενετίας: Ξεκίνησε με λαμπερές εμφανίσεις διασήμων.

Η αυλαία του 82ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας άνοιξε με κάθε επισημότητα στο ιστορικό Λίντο, σηματοδοτώντας την έναρξη της φθινοπωρινής σεζόν των βραβείων και αναδεικνύοντας τη διαχρονική αίγλη του παλαιότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο.

Η λαμπρή έναρξη στο Λίντο

Το 82ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες του στις 27 Αυγούστου στο Λίντο της Βενετίας, με την προσοχή της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας στραμμένη στην εμβληματική διοργάνωση που θα διαρκέσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2025. Ως το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου, η Βενετία αποτελεί παραδοσιακά τον προπομπό της “οσκαρικής” κούρσας, προσελκύοντας κορυφαίους δημιουργούς, παγκόσμιους σταρ και εκπροσώπους των media από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η τελετή έναρξης είχε ως κεντρικό γεγονός την προβολή της νέας ταινίας του βραβευμένου Ιταλού σκηνοθέτη Paolo Sorrentino, με τίτλο «La Grazia». Η επιλογή της ταινίας του Sorrentino, γνωστού για την αισθητική του αρτιότητα και τη διεισδυτική του ματιά στην ανθρώπινη φύση, δημιούργησε υψηλές προσδοκίες, οι οποίες εκπληρώθηκαν, καθώς η ταινία απέσπασε ήδη ενθουσιώδη σχόλια από τους πρώτους θεατές.

Το πρόσωπο της έναρξης και οι υποψήφιοι για τον Χρυσό Λέοντα

Την τελετή έναρξης παρουσίασε η διακεκριμένη Ιταλίδα ηθοποιός Emanuela Fanelli, η οποία με την παρουσία της προσέδωσε έναν αέρα κομψότητας και θεατρικότητας στην εκδήλωση. Η επιλογή της Fanelli, μιας φυσιογνωμίας αγαπητής στο ιταλικό κοινό, υπογραμμίζει την προσπάθεια του φεστιβάλ να διατηρήσει την ιταλική του ταυτότητα, ενώ παράλληλα αγκαλιάζει τον διεθνή χαρακτήρα του.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται φέτος 21 ταινίες, οι οποίες διαγωνίζονται για τον πολυπόθητο Χρυσό Λέοντα, το κορυφαίο βραβείο του φεστιβάλ. Η λίστα των υποψηφίων περιλαμβάνει ονόματα που αντιπροσωπεύουν την αφρόκρεμα του παγκόσμιου κινηματογράφου, ενδεικτικά του υψηλού επιπέδου της φετινής διοργάνωσης:

  • Ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος έχει ήδη διαγράψει μια εντυπωσιακή διεθνή πορεία.
  • Ο Jim Jarmusch, εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου.
  • Ο Noah Baumbach, γνωστός για τις διεισδυτικές του δραματικές κομεντί.
  • Ο Luca Guadagnino, ο Ιταλός σκηνοθέτης που έχει ξεχωρίσει με τις αισθητικά άρτιες δημιουργίες του.
  • Η βραβευμένη με Όσκαρ Kathryn Bigelow, η οποία επιστρέφει με νέα δουλειά.
  • Ο οραματιστής Guillermo del Toro, με την μοναδική του αισθητική.

Η αίγλη του Χόλιγουντ και οι πρώτες αφίξεις

Το 82ο Φεστιβάλ Βενετίας έχει ήδη προσελκύσει τα βλέμματα, με πολλές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Χόλιγουντ να έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην πανέμορφη ιταλική πόλη. Οι πρώτες λαμπερές αφίξεις, τις οποίες καταγράφουν οι φωτογράφοι, επιβεβαιώνουν την αίγλη και το διεθνές κύρος του φεστιβάλ ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο παγκόσμιο πολιτιστικό ημερολόγιο. Το κόκκινο χαλί του Λίντο αναμένεται να φιλοξενήσει πλήθος γνωστών προσώπων τις επόμενες ημέρες, προσφέροντας πλούσιο υλικό στους fashion editors και τους λάτρεις του κινηματογράφου.

Δείτε φωτογραφίες από τις πρώτες λαμπερές αφίξεις:

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

φεστιβάλ βενετίας

Photo credits – AP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ