Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από αδίστακτους επιτήδειους γείτονες που μετακαθιστούν κακομεταχειρισμένα αυτοκίνητα, παραποιώντας τα στοιχεία τους πριν τα εισάγουν στη χώρα.
Η παράνομη πρακτική του γυρίσματος των χιλιομέτρων έχει γίνει ραγδαία διαδεδομένη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλές χώρες να έχουν προβλέψει τη δημόσια πρόσβαση στο ιστορικό τεχνικών ελέγχων των αυτοκινήτων τους μέσω ΚΤΕΟ. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από απάτες κατά την αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων.
Ωστόσο, οι επιτήδειοι έχουν αναπτύξει νέες τακτικές για να «σβήνουν» ή να «εξαφανίζουν» το ιστορικό των ελέγχων από τα ΚΤΕΟ, εκμεταλλευόμενοι τα συστήματα των γειτονικών κρατών. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η Βουλγαρία έχει γίνει κόμβος όπου οι επιτήδειοι μεταφέρουν αυτά τα τροποποιημένα στοιχεία.
Η απουσία του ιστορικού ελέγχων σημαίνει ότι οι καταναλωτές που εισάγουν οχήματα από τη Βουλγαρία είναι συχνά ανυποψίαστοι ως προς τα πραγματικά χιλιόμετρα των αυτοκινήτων αυτών, κάτι που μπορεί να τους κοστίσει ακριβά.
Ειδικότερα, ο τεχνικός σύμβουλος Carcracker έχει δημιουργήσει ένα βίντεο στο οποίο αποκαλύπτει την κομπίνα αυτή. Το Carandmotor.gr έχει εξασφαλίσει την άδεια δημοσίευσης αυτού του υλικού, το οποίο φωτίζει πώς οι καταναλωτές παραπλανώνται σχετικά με τα πραγματικά χιλιόμετρα των μεταχειρισμένων οχημάτων.
Στο συγκεκριμένο βίντεο, αναλύεται μια αγγελία πώλησης για ένα εισαγόμενο Fiat Doblo, το οποίο φέρει μόνο 190.000 χιλιόμετρα και έχει πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 2018. Όμως, όπως αποκαλύφθηκε, το όχημα είχε διανύσει 227.000 χιλιόμετρα κατά το τελευταίο service του τον Οκτώβριο του 2020.
Ο συγκεκριμένος επιτήδειος είχε εισάγει το μεταχειρισμένο όχημα από την Ιταλία, το οποίο στη συνέχεια παραποίησε, τοποθετώντας βουλγαρικές πινακίδες, προκειμένου να «σβήσει» τα στοιχεία από τους προηγούμενους τεχνικούς ελέγχους.
Εξερευνήστε τη διαδικασία αυτής της απάτης στο σχετικό βίντεο παρακάτω: