Άτομα που οδηγούν με υπερβολική ταχύτητα, παραβιάζουν κόκκινο φως, κινούνται σε λωρίδα έκτακτης ανάγκης, δέχονται συγκρούσεις, οδηγούν ανασφαλή οχήματα ή υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, θα καταλήγουν σε φυλακή.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο “Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης”, περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στις ποινές του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση στο Opengov.gr και θα παραμείνει εκεί έως τις 28 Δεκεμβρίου 2023.
Για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών, υπερβολική κούραση, οδήγηση στην αντίθετη κατεύθυνση στους δρόμους, κίνηση σε πεζόδρομο ή πλατείες, οδήγηση τεχνικά ανασφαλούς οχήματος, ή με επικίνδυνους ελιγμούς, ή σε αυτοκινητόδρομο με υπέρβαση ταχύτητας, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 1 έως 10 έτη. Εάν αυτές οι πράξεις οδηγήσουν σε θάνατο, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Η ακόλουθη εικόνα απεικονίζει ατύχημα οδικής κυκλοφορίας.
Άλλες αλλαγές σημειώνονται στο νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένων ποινών για επικίνδυνη οδήγηση, ανθρωποκτονία από αμέλεια και κλοπή οχημάτων. Ο κατώτατος όρος της ποινής στην ανθρωποκτονία από αμέλεια έχει αυξηθεί, ενώ εισάγεται πλέον η φυλάκιση ως ποινή για κλοπή αυτοκινήτων.
Οι πιο λεπτομερείς διατάξεις του νομοσχεδίου περιγράφονται στις φωτογραφίες.
Επιπλέον, η τροποποίηση της περιπτώσης κλοπής οχημάτων προβλέπει την επιβολή φυλάκισης και χρηματικής ποινής. Έχει εικονογραφηθεί πληροφορίες για τις τροποποιήσεις.
Ένας άνθρωπος που καταστρέφει ή βλάπτει ξένο πράγμα ή το καθιστά ανέφικτη τη χρήση του επιβάλλεται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή. Εάν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο δράστης τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Εάν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο ή η πράξη έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.
Επιπλέον, υφίσταται χρηματική ποινή και φυλάκιση για την απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας, όπως είναι το χάραγμα σταθμευμένων οχημάτων ή η πρόκληση ζημιών σε αυτά. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 378 Ποινικού Κώδικα ως εξής: «Όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή. Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο ή η πράξη έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.»
Επίσης, σημειώνεται πως το κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ηλεκτρική και κάθε άλλη μορφής ενέργεια.