Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Δραματική μείωση ρύπων CO2 αναμένεται φέτος

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Δραματική μείωση ρύπων CO2 αναμένεται φέτος

Μέχρι το 2025, η Ευρώπη θα δει μια σημαντική αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους της, μειώνοντας αισθητά τις εκπομπές CO2. Ας δούμε πώς η στροφή στην ηλεκτροκίνηση οδηγεί σε ένα πιο πράσινο μέλλον.

Ηλεκτρικά οχήματα και μείωση των εκπομπών CO2 στην Ευρώπη

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EVs) συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών CO2 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Transport & Environment (T&E), η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να εξοικονομήσει 20 εκατομμύρια τόνους CO2 φέτος. Η έκθεση της T&E υπογραμμίζει ότι, ενώ οι εκπομπές από τις μεταφορές μειώνονται, η ανάπτυξη των αεροπορικών ταξιδιών υπονομεύει τις προσπάθειες αυτές.

Η T&E τονίζει ότι η ΕΕ οφείλει να διατηρήσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές, ιδίως τώρα που αυτές αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και συμβάλλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία.

Αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων και αντίκτυπος

Το 2024, ο τομέας των μεταφορών στην Ευρώπη παρήγαγε 1,05 δισεκατομμύρια τόνους CO2, σε σύγκριση με 1,1 δισεκατομμύρια το 2019, σημειώνοντας μείωση 5%. Η αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Η T&E εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυκλοφορούν περίπου 9 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Χωρίς τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, επιπλέον 20 εκατομμύρια τόνοι CO2 θα απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα, ποσότητα αντίστοιχη με τις εκπομπές επτά σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα.

Δήλωση της T&E

Ο William Todts, εκτελεστικός διευθυντής της T&E, δήλωσε ότι οι πράσινες πολιτικές της ΕΕ αποδίδουν αποτελέσματα. Χάρη στην αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων, παρατηρείται μια διαρθρωτική μείωση των εκπομπών στις μεταφορές. Ωστόσο, η Ευρώπη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Εξάρτηση από εισαγωγές και ανακύκλωση υλικών μπαταριών

Η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, με το 96% του αργού πετρελαίου και το 90% του φυσικού αερίου να προέρχονται από το εξωτερικό. Παράλληλα, υπάρχει εξάρτηση από τις εισαγωγές για βασικά υλικά παραγωγής μπαταριών, όπως λίθιο (100%), νικέλιο (75%) και αλουμίνιο (58%). Εντούτοις, τα μέταλλα αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ανάλυση της T&E δείχνει ότι έως το 2030, κατά τη διάρκεια ζωής του, ένα ηλεκτρικό όχημα θα καταναλώνει μόλις 20 λίτρα υλικών για την μπαταρία του, σε αντίθεση με τα 12.400 λίτρα καυσίμου που απαιτούνται για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το 2024, η Ευρώπη δαπάνησε 250 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου.

Αυξανόμενες εκπομπές από αεροπορικές και ναυτιλιακές μεταφορές

Ενώ οι εκπομπές από τα αυτοκίνητα μειώνονται, οι εκπομπές από τις αεροπορικές μεταφορές αυξάνονται. Οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης εξέπεμψαν 143 Mt CO2 πέρυσι, αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με το 2023. Οι εκπομπές από τη ναυτιλία παραμένουν σταθερά υψηλές, στους 195 Mt CO2e, καθώς και οι δύο τομείς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα.

Η ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών. Εκτιμάται ότι μέσω του ETS, οι δύο αυτοί τομείς θα συγκεντρώσουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, ποσό που θα μπορούσε να ανέλθει σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το τέλος της δεκαετίας. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γεφυρώσουν το χάσμα τιμών μεταξύ των πράσινων e-fuels και των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ