Αν σας έχει τύχει ποτέ να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε στην πιο αργή λωρίδα κατά τη διάρκεια μιας κυκλοφορικής συμφόρησης, ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι.
Στο αστικό περιβάλλον, οι καθυστερήσεις στην κυκλοφορία είναι συχνές και σχεδόν όλοι οι οδηγοί θεωρούν ότι η λωρίδα τους κινείται πιο αργά σε σχέση με τις άλλες. Αυτή η αίσθηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκνευριστική.
Μια παρατήρηση που προέρχεται από πρόσφατη μελέτη, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια οπτική ψευδαίσθηση, που δημιουργείται από ψυχολογικούς και μαθηματικούς παράγοντες. Δηλαδή, η εντύπωση ότι οι άλλες λωρίδες προχωρούν πιο γρήγορα είναι απλώς αίσθηση και όχι πραγματικότητα.
Στην πραγματικότητα, οι λωρίδες κινούνται συνήθως με παρόμοια ταχύτητα. Οι ψυχικές καταστάσεις όπως η κούραση και το άγχος ενδέχεται να παραμορφώνουν την αίσθηση του χρόνου και της ταχύτητας κατά τη διάρκεια της κίνησης. Έτσι, όσο περισσότερο χαμένοι μένετε στην κυκλοφορία, τόσοι περισσότεροι φαίνονται οι οδηγοί γύρω σας ότι είναι πιο τυχεροί.
Επιπλέον, τα μαθηματικά συμβάλλουν στο φαινόμενο. Μερικές φορές μία λωρίδα μπορεί να κινείται γρήγορα για λίγο και στη συνέχεια να σταματήσει, ενώ η δική σας μπορεί να προχωρά σταθερά. Στο τέλος της ημέρας, μπορεί να έχετε καλύψει την ίδια απόσταση.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η αυξημένη κυκλοφορία οδηγεί σε συμπεριφορές επιθετικότητας πίσω από το τιμόνι. Στοιχεία από το Ινστιτούτο Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας της Ισπανίας δείχνουν ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια οδηγοί παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο επιθετικής οδήγησης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να μην διατηρούν την απόσταση ασφαλείας και να αλλάζουν συνεχώς λωρίδες στην προσπάθεια να φτάσουν πιο γρήγορα. Σίγουρα σας θυμίζει κάτι, καθώς οι Ισπανοί και εμείς έχουμε πολλές ομοιότητες στην οδήγηση.
Μάλιστα, πάνω από 70% των οδηγών δηλώνουν ότι κάνουν αλματώδεις αλλαγές στη λωρίδα για να γίνουν πιο γρήγορα, κάτι που αναμφίβολα είναι αναποτελεσματικό και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Χωρίς αμφιβολία, περισσότεροι από τους μισούς ομολογούν ότι δεν τηρούν την απόσταση ασφαλείας, προκαλώντας περισσότερες πιθανές συγκρούσεις και πιθανή επιδείνωση της κυκλοφορίας.
Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κυκλοφορία, όπου η προσπάθεια ενός οχήματος να αλλάξει λωρίδα προκαλεί επιβράδυνση για όλα τα οχήματα πίσω του.
Η θεωρία του Braess υποστηρίζει ότι οι οδηγοί συχνά επιλέγουν τις πιο γρήγορες διαδρομές χωρίς να σκεφτούν τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία. Αυτό οδηγεί σε συμφόρηση και τελικά καθυστερήσεις.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μποτιλιάρισμα, θυμηθείτε ότι οι σύμμαχοί σας είναι η υπομονή και η προσοχή. Αναπνεύστε βαθιά, χαλαρώστε και να θυμάστε ότι μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε στον προορισμό σας είναι με ηρεμία.