Έξι ψηφιακές οθόνες στο ταμπλό του νέου Honda GT για την Κίνα: Τεχνολογία ή υπερβολή;
Η αμέριστη αγάπη των Κινέζων για τις ψηφιακές τεχνολογίες είναι αδιαμφισβήτητη, όμως η Honda φαίνεται να ξεπέρασε κάθε όριο με τον εντυπωσιακό αριθμό των έξι ψηφιακών οθονών στο εσωτερικό του νέου της ηλεκτρικού GT, μοντέλου αποκλειστικά για την ασιατική αγορά. Μια επιλογή που σίγουρα τραβάει την προσοχή, γεννώντας παράλληλα ερωτήματα για την πρακτικότητα και την αισθητική της.
Το νέο Honda GT αποτελεί μέρος της νέας οικογένειας ηλεκτρικών αυτοκινήτων “Ye” που λανσάρει η ιαπωνική φίρμα στην κινεζική αγορά. Διαθέτει μια πιο κομψή, coupe σιλουέτα, προσδίδοντας μια σπορτίφ αίσθηση στη γκάμα, δίπλα στα ήδη γνωστά S7 και P7.
Αρχικά παρουσιασμένο ως πρωτότυπο πέρσι, το Honda GT είναι πλέον έτοιμο για παραγωγή. Η επίσημη εμφάνισή του στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης, δίπλα σε άλλα μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την Κίνα, το ανέδειξε ως ένα από τα κορυφαία οχήματα της σειράς Ye. Αν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες από τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς.
Τα Honda P7 και S7 βασίζονται στην πλατφόρμα Honda e:N Architecture W, η οποία υποστηρίζει τόσο κίνηση στους πίσω τροχούς (RWD) όσο και τετρακίνηση. Οι εκδόσεις με έναν ηλεκτροκινητήρα αποδίδουν 268 ίππους, ενώ οι εκδόσεις με δύο ηλεκτροκινητήρες φτάνουν τους 469 ίππους.
Η ενέργεια παρέχεται από μια μπαταρία της CATL χωρητικότητας 89,8 kWh. Αυτό μεταφράζεται σε αυτονομία έως και 650 χιλιόμετρα για την έκδοση RWD και 620 χιλιόμετρα για την τετρακίνητη, σύμφωνα με τον κύκλο μέτρησης CLTC.
Όπως τα S7 και P7, έτσι και ο σχεδιασμός του GT διαφοροποιείται σημαντικά από τα παγκόσμια μοντέλα της Honda. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κυκλοφορούν δύο διαφορετικές εκδόσεις: το μπλε Dongfeng Honda GT και το κόκκινο GAC Honda GT. Αυτά τα “δίδυμα” με διαφορετικά σήματα κατασκευάζονται από τους κοινούς επιχειρηματικούς εταίρους της Honda στην Κίνα. Και οι δύο εκδόσεις μοιράζονται διχρωμία στο αμάξωμα και φέρουν ένα νέο, πιο μοντέρνο σήμα της Honda (χωρίς το παραδοσιακό ορθογώνιο), αλλά διαφέρουν σε λεπτομέρειες όπως οι προφυλακτήρες και τα φωτιστικά σώματα.
Και φτάνουμε στο πιο πολυσυζητημένο σημείο: το εσωτερικό. Εδώ επικρατεί μια πληθώρα ψηφιακών οθονών. Οι πλευρικές οθόνες στις πόρτες προβάλλουν την εικόνα από τις εξωτερικές κάμερες (πιθανώς αντικαθιστώντας τους παραδοσιακούς καθρέφτες), ενώ η οθόνη του συνοδηγού μοιάζει με ένα απλό tablet. Παρόλα αυτά, διατηρούνται κάποιοι φυσικοί διακόπτες στο ταμπλό, ανάμεσα στο σύστημα πολυμέσων και την κάθετη οθόνη δίπλα στον επιλογέα ταχυτήτων, προσφέροντας μια δόση παραδοσιακού ελέγχου σε αυτό το ψηφιακό πανόραμα.